Dubbel podium voor RedAnt Racing in eerste meeting van Porsche Carrera Cup Benelux 202

30 april 2023  
  1. Dubbel AM-podium voor RedAnt Racing in eerste meeting van Porsche Carrera Cup Benelux 2023
  2. Degelijke races leveren Sam Dejonghe zesde en vierde plaats in PRO op

Afgelopen weekend begon in Spa het seizoen 2023 van de Porsche Carrera Cup Benelux, in het voorprogramma van de FIA WEC 6 Uur van Spa. Het werden twee bewogen races, afgewerkt in typische wisselende omstandigheden. In de AM-categorie behaalden zowel Luc Vanderfeesten (derde) als Philippe Wils (tweede) een mooie podiumplaats, terwijl Sam Dejonghe duidelijk toonde dat er in de titelstrijd in de PRO-categorie met hem rekening zal moeten worden gehouden.

Zowel de race op vrijdag als die op zaterdag werden een hectische bedoening. Kan ook moeilijk anders, met niet minder dan 32 exemplaren van de Porsche 911 GT3 Cup op de deelnemerslijst. Al waren het de troepen van RedAnt Racing die er in de nacht van donderdag op vrijdag voor zorgden dat datzelfde aantal ook op de startgrid stond. Tijdens de vrije trainingen raakte de bolide van Luc Vanderfeesten immers zwaar beschadigd. “Ik had met een 2’25 net mijn snelste ronde ooit op Francorchamps neergezet, en ging iets te enthousiast op zoek naar de 2’24”, gaf de Porsche-concessiehouder achteraf grif toe.

Omdat zijn bolide te zwaar beschadigd was om tijdig te herstellen, werd beroep gedaan op de efficiëntie van RedAnt Racing. “We haalden in Zaventem één van onze Porsches voor de 12 Uur van Spa op”, doet Bert Redant het relaas. “Eens de wagen in Francorchamps was aangekomen, ging onze technische crew aan de slag. De Porsche moest worden omgevormd van een endurance-exemplaar naar eentje voor sprintraces, de set-up voor de Michelin-banden moesten worden ingesteld, en nog een boel andere dingen. Maar op zaterdagochtend kon Luc wel deelnemen aan de kwalificaties.”

“Het liep aanvankelijk wat onwennig, en in de race haalde ik ook niet altijd mijn volle potentieel, maar uiteindelijk werd ik in AM toch als derde gerangschikt”, doet Vanderfeesten het relaas. “De race op zaterdagochtend liep al een pak beter, al waren de weersomstandigheden niet ideaal. Uiteindelijk vond ik het een heel leerrijk weekend, en ik kijk al uit naar het vervolg van het seizoen.”

Ook bij de andere AM-rijder van RedAnt Racing, Philippe Wils, viel een brede glimlach te noteren. En met reden. In de eerste race werd hij zelfs als eerste afgevlagd. “Maar nadien kreeg ik twee tijdstraffen”, legt Wils uit. “De eerste aanvaard ik zonder probleem. Het was mijn eerste race sinds juli vorig jaar en ik was nogal veel bezig met het racen op zich, en zag niet dat er een gele vlag werd gezwaaid. Bij de tweede fout was die vlag eigenlijk onzichtbaar. Maar goed, race 2 maakte veel goed. Uiteindelijke winnaar Ralph Poppelaars had het geluk dat hij bij de start vrij baan had, terwijl ik vast zat achter een aantal andere wagens. Nadat ik die allemaal was gepasseerd, reed ik de laatste vijf seconden achterstand op Ralph op twee ronden tijd dicht. Helaas zat de race er dan ook op. Op het podium gaf Ralph echter toe dat hij me bij een ronde meer nooit achter hem had kunnen houden.”

“Dit resultaat is in grote mate te danken aan de uitstekende steun van RedAnt Racing”, besluit Wils. “De tips van team manager Marc Goossens, die me enkele betere rijlijnen meegaf, leverden onmiddellijk resultaat op. Nu ik een eerste confrontatie met de andere AM-rijders achter de rug heb, ben ik helemaal gesterkt in het vertrouwen dat ik dit jaar om de titel kan strijden.”

“Philippe heeft inderdaad een supersterk weekend achter de rug”, bevestigt team manager Marc Goossens. “In zeer moeilijke omstandigheden heeft hij twee uitstekende races neergezet. Eigenlijk is dat het geval voor elk van onze rijders. Na de tegenvaller van donderdag heeft Luc de races uitstekend aangepakt en ook Sam kwam sterk uit de hoek. Ik weet dat hij wat ontgoocheld is dat hij in de tweede race net naast het podium in PRO greep, maar hij heeft wel geprobeerd om verder naar voor te schuiven. Het is uiteraard jammer dat dat niet gelukt is, maar ik heb liever dat iemand iets probeert, dan dat een rijder gewoon in het spoor van zijn tegenstanders blijft.”

“Ik had toch graag op het podium gestaan”, voegt Sam Dejonghe er aan toe. “In mijn leefwereld is er een groot verschil tussen de vierde en derde plaats. Maar goed, het eindresultaat is niet slecht. Er zit nog verbeteringsmarge op mijn kwalificaties – misschien moesten we daar maar eens een specifieke testdag voor inlassen – maar in de race kan ik dankzij mijn ‘racecraft’ wel wat goed maken. Al werd ik in de tweede race wel een keer verrast door gebrek aan grip op de wat natte piste. Dat kostte me het podium, zo bleek. Globaal kan ik echter tevreden zijn, ik kijk al uit naar de volgende races van de Carrera Cup.”

Die volgende races van de Porsche Carrera Cup Benelux worden op 10 en 11 juni op de Duitse Hockenheimring afgewerkt. RedAnt Racing komt echter volgend weekend al opnieuw in actie, dit keer tijdens de 12 Uur van Spa.