Anthony Kumpen: “We kunnen nog altijd voorin meestrijden” NASCAR Whelen Euro Series

11 oktober 2022  

Na vier jaar afwezigheid maakte Anthony Kumpen vorig weekend zijn comeback in de racerij. Aan het stuur van de PK Carsport Chevrolet Camaro legde Kumpen in tweede race van de NASCAR Whelen Euro Series beslag op een tweede plaats. Het sterkt de Limburger in zijn vertrouwen dat hij volgend jaar opnieuw om de Europese NASCAR-titel zal kunnen strijden.

Anthony Kumpen had ontzettend uitgekeken naar zijn terugkeer in de racerij. Dat was al te merken tijdens trainingsritten op donderdag. “De wagen draaide uitstekend”, doet Kumpen het relaas. “Zondagavond zou zelfs blijken dat we op donderdag al de snelste ronde van het hele weekend hadden neergezet.”

Eén van de kenmerken van gemotoriseerde sporten is dat ook op mechanisch vlak alles in de gaten moet worden gehouden. “Na donderdag merkten we een klein olielek in de servo op”, gaat Kumpen verder. “Uit voorzorg hebben we dat systeem dus vervangen. Maar toen begonnen de problemen pas. De riem van de servo ging er af, de pomp moest worden vervangen, het hele stuurhuis zelfs, kortom: onmogelijk om in die omstandigheden goed voor de dag te komen.”

“Na de eerste race hebben we de knoop doorgehakt, en opnieuw het originele systeem gemonteerd. En de problemen waren verdwenen”, legt Kumpen verder uit. “Voor de tweede en laatste race hebben we de set-up van de wagen ook wat gewijzigd, en er voor gezorgd dat we bij de eerste paar ronden na een start of herstart konden aanvallen. En dat leverde resultaat op. Bij de start schoof ik van vier naar drie, bij de eerste herstart van drie naar twee. Ik had uiteraard ook nog graag een extra herstart gezien, maar door tijdsnood kwam de traditionele ‘Overtime’ er niet. Jammer, maar die tweede plek schonk me toch ook veel voldoening.”

“Over het hele weekend kunnen we dan ook niet ontevreden zijn”, vult Kumpen aan. “De snelheid zat duidelijk goed – kijk maar naar die rondetijd van donderdag – en ook inhalen in de races lukte goed. Ik wou hier vaststellen of ik het nog in me had om voorin om de zege te kunnen meestrijden en ik denk dat het antwoord op die vraag heel positief is.”

Kumpen kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar het seizoen 2023. “Ja, volgend jaar wil ik opnieuw het hele NASCAR Whelen Euro Series kampioenschap rijden”, besluit de NWES-kampioen van 2014 en 2016. “Ik wil er in ieder geval nog een keer alles aan doen om nog een NASCAR-ring aan mijn verzameling toe te voegen. Daarnaast werk ik ook nog aan de mogelijkheid om een paar keer in de States te racen, maar als die plannen werkelijkheid worden, zal dat allicht voor de tweede seizoenshelft zijn. Ik wil mezelf ook wat tijd geven om vooraf degelijk te kunnen testen.”