MDC2023 EEN PAAR EXTRA PLAATSEN VRIJ

5 februari 2023  

Nog 2,5 maanden! Dan vertrekken honderden race-voertuigen, piloten en hun service crews richting Marokko voor de grootste editie ooit van de MDC. Wil je ook nog mee? Dat kan!

In september was de rally al volgeboekt, maar vroege inschrijvingen betekenen meestal ook een aantal last-minute annuleringen. Door blessures of beschadigde voertuigen, bijvoorbeeld na een zware Dakar, kunnen een aantal deelnemers niet mee. Dus kunnen we een aantal anderen gelukkig maken met een plaatsje.

Droom je er nog steeds van om deel te nemen aan Afrika’s grootste rally-raid? Of was je van plan om naar de Africa Eco Race te gaan en wil je niet wachten tot volgend jaar? Aarzel dan niet! We hebben nog plaats voor nog 4 SSV’s, 5 motoren of quads, 4 auto’s of buggy’s en 1 of 2 race trucks

ANJA VAN LOON VOOR HET EERST IN EEN RACE TRUCK

Girlpower in de truck categorie! Anja van Loon waagt zich aan een nieuw avontuur en rijdt de MDC in een De Iveco Powerstar van team De Rooy.

Anja, vrouw van FIA priority racer Erik Van Loon, treedt daarmee in april in de voetsporen van haar broers Ben en Jan van de Laar en haar veel te vroeg overleden vader, Dakar-legende Fried van der Laar. Maar daarmee is ze niet aan haar proefstuk toe. Anja heeft al heel wat op haar palmares in de SSV. Zo werd ze nog 14e in het algemene T3 klassement in de voorbije Dakar. NU is de tijd dus rijp om over te stappen naar het truck-klassement.

Anja heeft de voorbije jaren zoveel mogelijk rally’s gereden. In 2022 reed ze meer dan tien rally’s van Tunesië tot Saoedi-Arabië. Daarbij kreeg ze heel wat steun van Erik, haar partner, en zijn team om deze droom waar te maken. Je mag er dus zeker van zijn dat ze goed voorbereid aan de start zal staan.

We wensen haar alvast veel geluk in dit nieuwe avontuur

YAMAHA STELT VOOR: MDC RAID FORMULE VOOR MOTOREN

MDC organisatie heeft een overeenkomst gesloten met Yamaha Europe voor een unieke raid ervaring voor motoren. Na de wereldprimeur, waar Allesandro Botturi de Tunisia Desert Challenge 2022 won om een Yamaha Ténéré World Raid, wil Yamaha nu de T7-eigenaars met de Yamaha Ténéré Spirit Experience de kans geven om echt te proeven van rally-raid op een onvergetelijke manier. Laagdrempelig en met een hoge avontuur-factor. En wij van de Morocco Desert Challenge helpen hen daar graag bij.

Voor het eerst in de geschiedenis van de MDC stellen we de “Raid categorie” open voor motoren. Tot nog toe was deze categorie enkel toegankelijk voor auto’s toegankelijk. Sportief Directeur Jean-Claude Kaket maakt hen een parcours op maat. Op die manier willen we rijders laten proeven van de rally-raid-experience zonder dat ze meteen de druk van de competitie te voelen.

Yamaha biedt met deze Experience een totaalpakket aan dat elk aspect van de deelname aan een rally dekt, van de voorbereiding tot het vervoer van de motoren en de technische ondersteuning ter plekke. Deelnemen kan met een standaard Ténéré 700 maar technici van MBSM voorzien elke motorfiets voor vertrek van speciale wielen en banden en de nodige navigatieapparatuur. Indien nodig, monteren ze ook een extra brandstoftank.

DE POPULAIRSTE MERKEN IN DE VERSCHILLENDE CATEGORIEËN

Benieuwd welke merken het vaakst ingeschreven zijn? We stelden even een top-4 op voor elke categorie.

Bij de sterkst groeiende categorie van de SSV’s zien we Can-Am er met kop en schouders bovenuit steken. Maar liefst 92 Can-Am Mavericks zullen aan de start staan. Meteen goed voor zo’n 85% van alle deelnemers. Daarnaast zijn er nog 8 Polaris RZR, 5 Yamaha YXZ en 3 Arcane SSV’s ingeschreven.

Bij de auto’s en buggy’s zijn vooral de big guns populair. Niet minder dan 10 Toyota Hilux Overdrives, 8 Nissan Navarra Red Lined, 7 Optimussen van MD Rallysport en 6 Bowler Bulldogs doen een gooi naar de overwinning.

KTM steekt er dan weer met kop en schouders bovenuit als populairste merk bij de motoren en quads. Niet minder dan 47 rijders gaan de strijd aan op een KTM. 18 Husqvarna’s, 8 Yamaha’s en 6 Honda’s vervolledigen de top 4.

En dan tenslotte de grote jongens! Bij de trucks voert DAF de top 4 aan met 9 teams. 8 teams kozen voor MAN, 6 voor Iveco en Scania vervolledigt de top 4 met 2 trucks aan de start.

DE MDC OP TV

Net zoals bij de vorige edities van de MDC gaan we weer TV maken. In Nederland is dat opnieuw op het Ziggo Sport kanaal waar we 3 afleveringen van telkens 45 minuten zullen uitzenden. De Belgische kijkers kunnen bij de VRT, onze nationale omroep, terecht. Daar zullen we zoals gewoonlijk een paar weken na de rally een 45 minuten durende samenvatting uitzenden op Sporza. Daarnaast zullen de samenvattingen ook uitgezonden worden op Sport 10, het sportkanaal van Proximus.

Is dat nog niet genoeg, of woon je niet in België of Nederland? Dan kan je op andere zenders terecht zoals Fox Sports, Motorvision, Motorsport TV International, BeIN Sports en nog een aantal. Alles bij elkaar zullen de MDC-samenvattingen in niet minder dan 105 landen te zien zijn, goed voor heel wat uurtjes TV-plezier