Stap naar de top drie gezet in Assen

16 augustus 2022  

Het Molenaar Racing Team heeft bij haar thuisrace laten zien de aansluiting bij het podium van het IDM Supersport 300 gevonden te hebben. In de eerste race werd Thom Molenaar vierde maar doordat de race gewonnen werd door een gastrijder die geen aanspraak maakt op de punten werd hij voor het kampioenschap derde. De stap richting de top drie is daarmee gezet.

Traditioneel is in het tweede weekend van augustus het TT circuit van Assen het strijdtoneel van het IDM. Er verscheen een vol Supersport 300 veld aan de start, aangevuld met een aantal snelle gastrijders zoals WK-rijder Dirk Geiger en de pas 15-jarige Juan Antonia Conesa uit het Spaanse kampioenschap. Zij streden wel voor de klassering in Assen maar niet de voor punten in het kampioenschap. Ook Scott Deroue streed op zijn thuiscircuit mee om de podiumplaatsen. De oud-WK coureur staat weliswaar ingeschreven als vaste deelnemer in het IDM maar neemt niet aan alle wedstrijden deel. Het Molenaar Racing Team maakte zich op voor een evenement voor het thuispubliek in één van de warmste weekenden van het jaar. Op een zonovergoten TT-circuit zagen sponsoren en fans hoe Thom Molenaar en Sven Doornenbal hun PR’s aanscherpten en hun Molenaar Motors-Nutec Kawasaki’s naar een respectievelijke zesde en negende plaats stuurden in de kwalificaties.

Race 1
Direct na de start van race 1 sloegen Geiger en Deroue een gat terwijl Molenaar zich vastbeet in de achtervolgende groep van vier rijders. Doornenbal won bij de start een plaats maar miste net de aansluiting bij de groep van zijn teamgenoot. Molenaar vocht zich naar voren en wist halverwege de race de koppositie van de groep in te nemen, als derde ging hij de zesde ronde in. Tot aan het einde van de race bleef hij in gevecht om de derde plaats, die hij in de laatste ronde nog net afgesnoept zag worden door Lennox Lehmann. Hij werd op slechts tweehonderdste van een seconde afgevlagd op een vierde plaats en greep daarmee weliswaar net naast het podium, maar doordat Geiger als gastrijder deelnam werd Molenaar wel derde voor de punten van het kampioenschap. Een geweldige prestatie voor eigen publiek. Ook Doornenbal vocht hard voor de koppositie van de groep waar hij in zat. Met vijf man werd er op het scherpst van de snede gestreden om de zevende plaats. Binnen tweetiende van een seconde kwam de complete groep onder de zwart-wit geblokte vlag door, met Doornenbal op een tiende plaats. Met het wegvallen van twee gastrijders leverde dat voor de punten een prima achtste plaats op. De race werd gewonnen door Geiger, die op de streep nog net Deroue voor wist te blijven.

Race 2
Op zondagmiddag was bij het doven van de startlichten het kwik nog een graadje verder opgelopen. Molenaar hield bij de start het hoofd koel en nam direct de vijfde plaats in. Opnieuw namen Geiger en Deroue met zijn tweeën direct afstand en even leek het erop dat ook achter Molenaar een gat ontstond. Het gaatje werd echter dichtgereden en er vormde zich een lange groep. Halverwege de race ging het mis voor Molenaar: hij kwam ten val en zou zijn weg niet kunnen vervolgen, wat zijn eerste nul-score van het seizoen zou betekenen. Doornenbal kende een lastige beginfase van de race maar wist zich uitstekend te herstellen en vocht zich in de tweede helft van de race terug van een dertiende naar een elfde plaats. In de laatste ronde deed hij er nog een schepje bovenop en wist zichzelf in de top tien te rijden. Op de finishlijn kwam hij een wiellengte te kort voor de negende plaats, maar met het wegvallen van de gastrijders eindigde Doornenbal opnieuw op een prima achtste plaats. Ook de tweede race werd gewonnen door Geiger voor Deroue.
In de tussenstand van het kampioenschap staat Molenaar nog steeds stevig in de top tien met een fraaie zevende plaats. Doornenbal verzamelde met zijn constant sterke rijden de nodige punten waardoor hij de top tien nadert. Met nog twee wedstrijden en vier races te gaan bezet hij de elfde plaats.

Thom Molenaar liet zien dat hij mee kan vechten voor het podium.
“In de eerste race wist ik me goed voorin de achtervolgende groep te handhaven en ik keek uit naar de tweede race, maar die liep helaas anders dan gepland. Maar vooral ben ik blij dat we met het team de stap naar de kopgroep hebben kunnen maken!”

Sven Doornenbal kon 16 punten aan zijn totaal toevoegen.
“Met twee keer een tiende plaats, en zonder gastrijders achtste, kan ik met een goed gevoel over drie weken naar de Red Bull Ring. We komen er steeds dichterbij, thanks team