MX Rookies op Zwarte Cross

21 juli 2022  

Dit weekend hadden Jeremy en Damien Knuiman de KNMV ONK motorcross in Lichtenvoorde op de planning staan tijdens de welbekende Zwarte Cross.In de tijdtraining kon Damien niet goed zijn ritme vinden en kon hij geen ruimte vinden om een goed tijdrondje neer te zetten. Damien kwam uiteindelijk uit op een 6e plaats.

In de eerste manche viel het starthek waarschijnlijk langzamer dan normaal. Damien was gebrand op een goede start en reed hij aan bij de eerste beweging van het starthek. Helaas was dit te vroeg en reed hij zich vast onder het hek. Hij kon er moeilijk onder uitkomen en uiteindelijk moest Damien helemaal vanaf plaats 42 achteraan de wedstrijd beginnen. Na veel knokken en iedere ronde plaatsen goedmakende, lukte het hem om langzaam naar voren te rijden. Op de baan was het erg moeilijk om in te halen, omdat de baan vlak lag en de snelheid dan juist erg hoog is. Uiteindelijk kwam Damien op een 12e plaats uit in de eerste manche.

In de tweede manche had Damien een goede start en kwam als 3e de eerste bocht in. Na enkele moeizame eerste ronden had Damien wat plaatsen verloren. Gelukkig kon hij wel de aansluiting houden en kwam hij op een 6e plaats uit in de tweede manche. Overall van de dag kwam Damien op een 8e plaats uit.

Jeremy had in de tijdtraining gelijk goed zijn ritme en zette een 4e tijd neer. Hier bleef hij heel lang staan tot er toch nog iemand overheen kwam en had Jeremy een 5e tijd. Na nog een paar keer proberen, verbeterde Jeremy wel zijn tijd, maar niet zijn plaats en moest hij genoegen nemen met een 5e tijd in de tijdtraining.

Op de Zwarte Cross rijden naast het ONK natuurlijk ook de echte zwarte crossers en wordt daarom de baan tussentijds gevlakt. De snelheid is erg hoog en dit betekent dat het inhalen van andere deelnemers erg moeilijk is. Jeremy had een slechte start en kwam de eerste ronde door op een 15e plaats, maar Jeremy gaf niet op en hield hoog tempo. Toch wist Jeremy elke ronde weer wat plaatsjes winst te pakken om uiteindelijk deze manche op een 7e plaats te finishen.

In de tweede manche had Jeremy een betere start en kwam hij na een paar ronden door op een 8e plaats. Toen volgde er een rode vlag vanwege een incident en moest er een herstart komen. Deze pakte heel goed uit voor Jeremy, waarbij hij als 3e van start ging en deze positie een hele lange tijd wist vast te houden. Helaas moest Jeremy met het inhalen van een achterblijver een verkeerd spoor kiezen. Hierbij kwam er iemand binnendoor voorbij en werd Jeremy een plaats terug gewezen. Alsnog bleef Jeremy in het achterwiel van de derde man en probeerde hij in de laatste ronde nog een inhaalactie uit te voeren. Dat mislukte helaas. Jeremy wist op een 4e plaats deze manche te finishen, voor een 5e plaats overall.

De bedoeling zou zijn om aankomend weekend van start te gaan in de EMX te Lommel, maar Jeremy heeft nog teveel last van zijn knie, waardoor we besloten hebben deze wedstrijd over te slaan om de knie rust te geven.

MX Rookie Damien gaat in Lommel wel van start en is zich deze week hierop aan het voorbereiden. Hij zal zich bij de eerste 40 rijders moeten kwalificeren om van start te kunnen. Dit zal geen gemakkelijke opgave zijn, omdat er 86 rijders zich hiervoor hebben aangemeld.