Thewessen geniet van de duinen: “Helemaal geweldig

7 januari 2022  

Op de stenen en in het stof was voor André Thewessen vrijdag weinig eer te behalen. Inhalen was lastig en werd door het stof ook nog eens gevaarlijk. Pas in de laatste veertig kilometer van de zesde etappe kwam Thewessen op stoom, aangemoedigd door de lokale supporters in de duinen.  

“Ik ben niet zo’n fan van die stenen, maar vooral op de grotere stenen hebben we wel iets rustiger gereden”, vertelde Thewessen. “We hadden een kleine honderd kilometer na de start weer een lekke band. We reden al een hele tijd achter een paar anderen en die wilde ik inhalen. In het stof klapte een band op een stuk waar we omhoog moesten. Daarna ben ik weer iets langzamer gaan rijden en hebben we de finish gehaald met een ongebruikte reserveband. We hadden heel veel last van stof vandaag, soms zit je dertig of veertig meter naast het pad. Dat is ook weer gevaarlijk omdat er afstappen in zitten die je weer heel moeilijk ziet.”

Pas aan het eind van de dag werd het leuk toen er nog een kleine 40 kilometer door de duinen gereden moest worden. “Een lekkere afsluiting en dat was helemaal geweldig om te rijden”, aldus Thewessen, die zich op dat terrein als een vis in het water voelt. “En een bijkomend voordeel is dat je daar geen banden kapot kunt rijden.” Bovendien kregen Thewessen en Bastings een warm onthaal van het publiek, dat massaal in de laatste kilometers van de duinen een plek had gezocht om de Dakar Rally eens van dichtbij te bekijken. “Er stond echt veel publiek. Er stonden misschien wel vijftig of zestig auto’s met mensen die op de duinen stonden, dat zijn we hier niet gewend. In Zuid-Amerika heb ik de Dakar wel bezocht en dan stonden overal mensen. Hier is het helemaal leeg, maar het viel me wel op dat hier veel volk was. Ze vonden het blijkbaar geweldig en ze wezen ons ook nog eens de weg.”

Vrijdag was de zesde en laatste etappe voor de rustdag. Thewessen en Bastings hebben geen grote problemen gehad of gekkigheden uitgehaald. Het resultaat is een solide 27ste plaats in het klassement. “Maar we hebben nog niks”, weet Thewessen. “Tot nu toe is het goed gegaan, maar dat wil niet zeggen dat het volgende week weer zo gaat. We gaan proberen op deze manier door te gaan. Ik zag dat er toch al heel wat uitvallers zijn, maar wij hebben het tot nu toe goed doorstaan