Kobus en Nortier winnen verrassend de Hellendoorn Rally

21 september 2021  

Zaterdag 18 september werd de Hellendoorn Rally verreden onder zonnige omstandigheden. Met een goedgevuld startveld en tien deelnemers in de R5 klasse, waren de verwachtingen voor een mooi gevecht om de eindzege hoog. Dat het één van de spannendste edities van de Hellendoorn Rally zou zijn, hadden weinig mensen verwacht. Na een bloedstollende strijd wisten Gert-Jan en Martin met een kanontijd op de laatste proef hun eerste zege te pakken. Hiermee volgt Gert-Jan zijn broer Hermen op als tweede winnaar van de grootste rally van Nederland in de familie Kobus.

“Het is ongelofelijk dat we dit na vier wedstrijden samen in deze Skoda Fabia R5 al weten te bereiken. Geweldig dat we na één poging al met de winst aan de haal gaan in de Hellendoorn Rally. Een wedstrijd die iedere Nederlandse rallyrijder op zijn naam wil schrijven. Het was een geweldige strijd met Bob de Jong. We hadden niet verwacht dat we mee zouden strijden om de winst en waren hier in het begin dus ook nog niet mee bezig. We reden gewoon ons eigen tempo en wilden niets forceren. We weten dat we veel snelheid hebben, maar we willen ook de tijd nemen om onszelf te ontwikkelen. Dan komen de resultaten vanzelf”, aldus een euforische Gert-Jan Kobus.

In de eerdere rally’s wisten Gert-Jan en Martin snel uit de startblokken te komen. Zo ook weer tijdens de Hellendoorn Rally. Drie maal een tweede tijd achter de favoriet Bob de Jong was het resultaat van de eerste boucle. Het tijdsverschil: amper 6.6 seconden. Meteen het grootste verschil dat er gedurende de gehele rally tussen de twee rijders zou zitten.

Tijdens de volgende boucle van drie proeven weerhield Jim van den Heuvel met de Volkswagen Polo R5, Gert-Jan en Martin van twee snelste tijden en leek ook hij zich te mengen in de strijd. Tijdens de zesde klassementsproef zette Bob de Jong weer een toptijd neer en bleek Gert-Jan de enige die dit tempo kon volgen. Na bijna 80 kilometer op snelheid was het verschil tussen de twee rijders maar 5.1 seconden.

Op de 7e en 8e proef waren Gert-Jan en Martin ontketend en zette zij de achterstand binnen de twee nieuwe proeven om in een voorsprong van 6.5 seconden. Waar voorheen gehoopt werd op een podiumklassering, werd dit bijgesteld met één duidelijk doel: de overwinning!

“We kwamen hier om te leren, punten voor het kampioenschap te pakken en hopelijk een podium. Nu we nog twee klassementsproeven moesten rijden en we eerste stonden ging het knopje om. Als je de kans hebt om de Hellendoorn Rally te winnen, moet je dit met beide handen aangrijpen”, aldus Martin Nortier.

Even leek Bob de Jong het feestje van het Kobus Tuning Competition team te verstoren, door binnen één proef de voorsprong te doen verdwijnen. Met nog één proef te gaan was het verschil 0.3 seconde in het voordeel van regerend Nederlands kampioen Bob de Jong. Inmiddels was het donker geworden en dat was in het voordeel van Gert-Jan, die sterk rijdt in het donker. Met een tijd die bijna exact zo snel was als de eerste doorkomst in het licht wisten Gert-Jan en Martin de winst te pakken. 130 kilometers tegen de klok en een verschil van 2.3 seconden… Het bleek één van de spannendste edities van de Hellendoorn Rally te zijn.

Met de eerste winst op zak staan Gert-Jan en Martin op de eerste plaats in de tussenstand van het Open Nederlands Rally Kampioenschap en kijken ze met vertrouwen uit naar de volgende rally op de kalender: de ELE rally. Tegenwoordig de thuisrally van Gert-Jan.

“We blijven realistisch en hopen tijdens de ELE Rally weer voor het podium te gaan. Als de mogelijkheid er is om te strijden voor de winst, gaan we er uiteraard wel voor!”, aldus Martin Nortier.