Ups en Downs voor MX Rookie Team

11 april 2019  

In de afgelopen weken zijn de eerste wedstrijden van het seizoen van start gegaan. Hierbij zijn enkele mooie resultaten behaald, maar zijn er helaas ook enkele blessures opgelopen.

De door Harley Davidson Amsterdam beschikbaar gestelde motoren stonden er piekfijn bij, dit mede dankzij MB Tuning die de motoren prepareert.

Bij de eerste MON Jeugd motorcross in Zijtaart waren de Rookies sterk onderweg met twee tweede plaatsen voor Damien in de 85cc Grote Wielen klasse en twee eerste plaatsen voor Jeremy in de MX2 Jeugd klasse.

De aansluitende eerste wedstrijd van de KNMV Jeugd in Mill was er voor Jeremy tegenslag.

Na de wedstrijddag van Zijtaart ontstond er een acute slijmbeursontsteking in zijn elleboog. Hierdoor kon hij zijn motor in deze wedstrijd in Mill niet voldoende in bedwang houden en werd er besloten om van verdere deelname af te zien.

Damien die in zijn eerste officiële wedstrijd op de 85cc Grote wielen reed, zette een mooie achtste trainingstijd neer. Na een geweldige start op p2 ging het in de derde ronde even mis met een kleine valpartij. Toen vanaf p18 netjes teruggereden naar p11. De tweede manche was de start zelfs nog beter met een hole shot, tijdens de wedstrijd moest hij wat plaatsen toegeven, omdat de zwaarte van de baan dusdanig was, dat de 12 jarige Damien fysiek nog niet het hoge tempo kan volgen. Toch heeft hij netjes de manche volbracht met een negende plaats. Totaal p9.

Vanwege de slijmbeursontsteking kon Jeremy niet deelnemen aan de eerste EMX 125cc wedstrijd in Valkenswaard.

Tijdens de tweede wedstrijd van de MON Jeugd motorcross in Overloon afgelopen weekend, kon Jeremy twee mooie tweede plaatsen aan zijn palmares toevoegen. Alle twee de manches vanaf een slechte start terug gevochten naar een tweede plaats.

Afgelopen weekend vond in het Slowaakse Velke Uherce de eerste wedstrijd plaats van het Europees kampioenschap MX 85cc. Voor Damien was het op zaterdag overleven geblazen tijdens de vrije training. De hevige regenval van de nacht van vrijdag op zaterdag had de prachtige baan veranderd in een ware modderslag. De training verliep echter goed en heeft Damien de 20 minuten vol kunnen maken zonder te vallen of vast te komen zitten op de vrijwel onbegaanbaar geworden baan. Hierop werd door de organisatie besloten om alle trainingen en kwalificatie wedstrijden van de zaterdag te cancelen.

Op zondagmorgen werd de kwalificatie en tijdtraining gecombineerd en met een mooie vijfde plaats in groep B leverde dit een 10e positie op voor de startopstelling.

De eerste manche kon Damien weinig grip met de start vinden wat resulteerde in een 26e plaats na de eerste ronde. Gestaag reed hij deze manche naar voren op een baan waar eigenlijk maar één goede droge rijlijn was naar een mooie 16e plaats.

Bij de tweede manche ging de start een stuk beter met een mooie vierde plaats door de eerste bocht. In de tweede bocht viel een rijder voor hem, die hij niet meer kon ontwijken. Gelukkig viel Damien niet, maar kon op p20 de wedstrijd vervolgen. Al gauw in de wedstrijd kon hij p14 veroveren en reed op deze plaats achter een groepje, toen na 15 minuten wedstrijd het noodlot toesloeg. Tijdens een afdaling in de opgedroogde moddersporen bleef hij met zijn voet in de modder steken en schoot met zijn voet van de voetsteun af bij de afsprong van een opstapbult. Hierop volgde een zware valpartij, waarbij Damien zijn rechter sleutelbeen brak. Helaas een DNF in de tweede manche voor Damien.

Met maar liefst vijf EK punten en een dosis positieve ervaringen en helaas ook een negatieve ervaring naar huis.

Op dinsdag 9 april is Damien door dokter Tiggelaar in het CWZ Ziekenhuis in Nijmegen geopereerd aan zijn sleutelbeen en is het herstel inmiddels ingezet.

Dit betekent dat hij enkele weken niet van start zal kunnen gaan.

Voor MX Rookie Jeremy zal zaterdag 13 en zondag 14 april de eerste DMOMX in Oss op het programma staan.