GP Elite sluit Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018 stijlvol af op Circuit Paul Ricard

15 oktober 2018  
  • Max van Splunteren verovert 3e plek in eindstand met mooie podiumfinish
  • Menno van de Grijspaarde en Ziad Geris eindigen als 2e en 3e in Klasse B
  • Team kijkt terug op seizoen vol progressie en successen voor alle vijf coureurs

Het finaleweekend van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018 leverde voor de vijf coureurs van GP Elite een nieuwe uitdaging op in Zuid-Frankrijk. De beslissende races van dit seizoen werden op Circuit Paul Ricard verreden in een extra groot deelnemersveld met de Porsche Carrera Cup France, waarin de formatie sterk voor de dag kwam.

De eerste race op de baan in Le Castellet zorgde gelijk voor spektakel. Max van Splunteren vertrok van een nette zevende plek in het 36-koppige deelnemersveld. Een foutje kostte hem al in de tweede bocht zijn voorbumper en splitter, maar met knap verdedigend werk wist Max toch de hele race Berkay Besler achter zich te houden. Dat leverde hem een mooie tweede plek op onder de Benelux-coureurs – de zesde in het volledige veld. Jesse en Daan van Kuijk leverden eveneens de nodige gevechten op de baan, wat voor de broers resulteerde in de achtste en zeventiende posities.

In Klasse B werd het tempo aanvankelijk bepaald door Menno van de Grijspaarde. Hij startte het verst vooraan in zijn categorie, maar werd in de race gepasseerd door teamgenoot Ziad Geris, die uiteindelijk als derde over de streep kwam. Menno kon niet anders dan genoegen nemen met P4 en zich revancheren in de tweede race op het bekende Grand Prix-circuit.

Tweede race

In race twee knokte Max zich gelijk bij de start naar voren – vanaf de negende startpositie naar P6. Na een safety car-periode halverwege de wedstrijd lag hij rondenlang wederom op podiumkoers, tot de GP Elite-coureur in de rondte getikt werd door Besler. Met nog enkele ronden te gaan wist Max opnieuw wat plekken goed te maken en de schade met een vijfde plek in het Benelux-deelnemersveld nog aardig beperkt te houden. Jesse en Daan brachten een turbulent en leerzaam weekend netjes ten einde door als negende en achttiende de eindstreep te halen.

Menno en Ziad begonnen in Klasse B de race naast elkaar op de grid. Hun strijd om het kampioenschap vertaalde zich vooral naar een spannend gevecht tegen elkaar. Dat leverde Menno uiteindelijk een vierde plek op, terwijl Ziad direct daarachter finishte.

Eindstand

Na het afsluitende raceweekend is Max als derde geëindigd in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Hij finishte in twaalf races achtmaal op het podium, waarvan éénmaal als winnaar. Menno veroverde de tweede plek in Klasse B met drie zeges en twee podiumfinishes; Ziad zegevierde éénmaal en mocht nog zevenmaal een beker ophalen. Daarnaast wist Jesse dit jaar elke race in de punten aan de finish te komen en boekte Daan in slechts een half seizoen veel progressie op het gebied van snelheid.

GP Elite kijkt dan ook terug op een mooi seizoen vol progressie, waarin vijf auto’s met de nodige successen gerund zijn in het kampioenschap – en een veelbelovend uitstapje in de Porsche Supercup.

Max van Splunteren

“Over mijn kwalificaties was ik niet zo tevreden. In race één ging het wel goed, tot ik de splitter van m’n auto verloor – toen was het echt keihard werken, dus ik ben blij dat het toch nog lukte om tweede te worden bij de Benelux-coureurs. In race twee moest nóg harder vechten om in de top vijf van het hele veld te komen. Jammer genoeg kreeg ik tweemaal een tik en verloor ik plekken met een spin. Dat maakte me echt woest, dus gelukkig heb ik zo toch nog de vierde Benelux-plek kunnen veroveren.”

Daan van Kuijk

“In de vrije trainingen hebben we vooral geprobeerd om aan te passen op het voor mij nieuwe circuit. De kwalificatie ging redelijk, helaas kreeg ik niet alles goed voor elkaar in één rondje. Gelukkig was de start in race één fantastisch en won ik gelijk veel plekken. Een fout van mezelf leverde helaas schade op aan de auto, maar gelukkig kon ik de race toch uitrijden. In race twee was het tempo goed, maar bleek dat ik nog ervaring moet opdoen met inhalen tijdens de wedstrijd. Al met al was het een mooi laatste weekend in Frankrijk als afsluiting van dit seizoen. Ik heb veel geleerd, dus ga nu veel trainen om sterk op weg te gaan naar het volgende seizoen