Van der Voort domineert GAMMA Racing Day

20 augustus 2018  

De GAMMA Racing Day is traditioneel een prachtig evenement waarbij er volop spektakel voor het publiek is op zowel het TT circuit als de Junior Track en in de paddock. Ook de GAMMA Yamaha R125 Cup coureurs werden getrakteerd op een weekend vol verrassingen. Naast maar liefst vier races voor hun eigen competitie binnen het NK Junior Moto Racing mochten zij op het TT circuit een aantal demoronden voor volle tribunes rijden en werden er coureurs gehuldigd op het grote podium. Als klap op de vuurpijl was er ook nog een meet-and-greet met Michael van der Mark en reikte hij op zaterdag de bekers uit. Melvin van der Voort mocht daarbij de grootste beker in ontvangst nemen.

Traditioneel wordt de GAMMA Racing Day in het eerste weekend van augustus gehouden. Omdat er dit jaar ook in dat weekend zowel F1 als MotoGP races werden verreden, is ervoor gekozen om het evenement twee weken later plaats te laten vinden. Voor de coureurs misschien juist fijn aangezien begin augustus een hittegolf het racen onaangenaam had gemaakt en een aanslag op de banden had gedaan. Nu was het met zo’n 20 graden, bewolking en af een toe een straaltje zon prima raceweer. Alleen zouden de banden voor de snelste mannen wel een doorslaggevende factor zijn.

Eddie de Boer en Melvin van der Voort hebben tot nu toe de overwinningen verdeeld. Van der Voort won de laatste wedstrijd in Berghem en de Boer zag daardoor zijn voorsprong in het kampioenschap slinken naar 28 punten. Met maar liefst vier races – twee op zaterdag en twee op zondag – was de Boer er alles aan gelegen om de voorsprong in het kampioenschap te behouden.

Zaterdag 18 augustus

Op zaterdag zocht vooral van der Voort in de kwalificaties naar grip. Ondanks dat hij niet alle vertrouwen in de voorkant van de motor had wist hij toch een rondetijd van 54.0 op de klokken te zetten, een tiende sneller dan de Boer. Het leek erop dat de twee snelle jonge talenten samen de dienst uit zouden gaan maken: ze waren een seconde sneller dan derde man Galip Satici. Na het doven van het startlicht was het dan ook van der Voort die kopstart nam en met de Boer samen van de achtervolgers wegreed. Er werd regelmatig stuivertje gewisseld maar het was van der Voort die, nipt voor de Boer,  als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag doorkwam. Op afstand volgde Satici, die onbedreigd derde werd. Een knappe prestatie werd neergezet door Colin Broesder met een vierde plaats, vlak voor Kevin de Haan. Selwin Hamden had het juiste gevoel niet met de voorkant van de machine en kwam op een vierde positie liggend in de eindfase ten val.

De tweede race ging de strijd om de overwinning wederom tussen van der Voort en de Boer. Het was daarbij opnieuw van der Voort die aan het langste eind trok. Waar van der Voort langzaam maar zeker meer vertrouwen in de voorkant van de Yamaha kreeg, verloor de Boer tegen het einde van de dag juist grip aan de achterzijde. Hij had in de beginfase weliswaar de snelste rondetijd op de klokken gezet met een 53,7 maar koos uiteindelijk voor de punten van de tweede plaats. Satici moest dit keer zijn uiterste best doen om Hamden van zich af te houden en dat lukte. Hij werd derde en daarmee ook derde in het dagklassement. Achter Hamden werd Sven Doornenbal knap vijfde voor Levi Badie en Broesder. Er volgde nog een verrassing want van der Voort, de Boer en Satici kregen de bekers uitgereikt door niemand minder dan Michael van der Mark! Van der Voort kreeg naast de overwinningsbeker ook de beker voor snelste Rookie uitgereikt