Vertrouwen geput uit thuiswedstrijd Assen

16 augustus 2017  

Het IDM Superbike strandde afgelopen weekend neer op het TT-Circuit van Assen. Een thuiswedstrijd voor het team van Benro Racing, maar 100% zeker dat het team zou starten op Assen was het niet. Vorige week maandag werd na een doktersbezoek en overleg met het team besloten dat Koen kon wilde rijden. Een wisselvallig weekend, niet alleen met het weer maar ook in resultaten. In race 1 liep Koen net een punt mis en eindigde op P16. Na een rode vlag in race 2 eindigde Koen op P20.

Typisch Assen-weer in vrije trainingen
Koen reed zijn eerste vrije training op een opdrogende baan. Het team koos om op slicks te rijden. In FP1 zette Koen een 15e tijd neer. In FP2 was de baan droog en kon het team werken aan een goede afstelling van de fiets. Besloten werd om in FP2 een potentiële raceband te testen. Helaas bleek het net te koud te zijn voor deze band, waardoor deze na zes ronden op was. Koen reed met een nieuwe band dezelfde tijden als in FP1 en klokte een 18e tijd.

Verkeerde bandenkeuze
QP1 verliep in natte omstandigheden. De kwalificatie ansicht verliep prima. Koen zat er voor zijn gevoel goed bij en wilde de laatste 3 á 4 ronden nog een keer aanzetten om zijn tijd te verbeteren. Koen reed nog een seconde van zijn tijd af, maar verloor mede door een beslagen vizier 0,9 seconden in één sector. QP1 resulteerde hierdoor in een P18. Toch hield Koen een positief gevoel over aan QP1. “De data zagen er prima uit, qua afstelling hebben we de fiets voor de regen prima voor elkaar.”, aldus Koen.

De baan was in QP2 zeer snel opdrogend en het team koos ervoor om te starten met regenbanden. Koen wilde één snelle tijd neer zetten en naar binnen gaan. Hij reed 0,8 seconden van zijn tijd af en besloot naar binnen te gaan om te wisselen naar intermediats. Dit was niet de juiste bandenkeuze, waardoor Koen wederom naar binnen is gekomen om de motor op slicks te zetten. Met nog circa 5 minuten op de klok is het niet gelukt om zijn positie te verbeteren wat resulteerde op een 25e positie op de grid.

Net geen punt, P16 in race 1
Koen kwam in race 1 goed van zijn plek af, maar vanuit P25 is het lastig om naar voren te rijden. Hij zat in de eerste paar bochten aan de verkeerde kant en mistte daardoor de aansluiting met de groep waar hij bij wilde zitten. Gedurende de race wist hij toch verschillende plaatsen te pakken, maar in de slotfase verloor hij twee posities waardoor hij als 16e over de finish kwam. Net 1 plaats te kort om een punt te pakken in het kampioenschap.

Rode vlag in race 2
Net als race 1 kwam Koen ook in race 2 goed van zijn plek af. Het was opnieuw lastig om door het veld in heen te komen. 3 ronden voor het einde reed Koen naar zijn voorganger, maar door een klein foutje was deze niet meer in te halen voor de finishlijn. Net zoals in race 1 werd het laatste deel van de race voor Koen fysiek erg zwaar. Door een groot oliespoor op de baan met een aantal crashes tot gevolg werd de wedstrijd beëindigd met een rode vlag. Bij de laatste doorkomst voor de rode vlag lag Koen op P20 en dit werd dan ook in de uitslag vermeld

Reactie Koen Zeelen
Ik ben blij dat het team mij de keuze heeft gegeven om te rijden. Gezien het hele weekend zijn er voor mijzelf punten geweest waar ik van heb geleerd. Ik heb daaruit positieve zaken kunnen putten. Ik merk dat ik fysiek een klap gehad heb, maar ik voel mij steeds fitter. Op Lausitzring wil ik de stijgende lijn verder oppakken