Nancy van de Ven wint thuis Grand Prix in Valkenswaard

29 maart 2016  

Nancy van de Ven is er voor eigen publiek in geslaagd om de tweede wedstrijd om het wereldkampioenschap dames in Valkenswaard te winnen. De dame uit Vlissingen won op zondag de eerste manche en wist na een spannende tweede manche als derde te finishen, wat voldoende was voor de eindzege. De aanloop op de Grand Prix was druk geweest. Alle puntjes werden op de i gezet om zo goed mogelijk aan de start te komen. Ze begon op zondag veelbelovend door in de vrije training de snelste tijd neer te zetten. In de tijdtraining kreeg ze een tegenslag te verwerken want ze verdraaide haar knie en had hier de rest van het weekend last van. Nancy sloot de sessie af als derde maar was toch bezorgd hoe het in de rest van het weekend zou gaan. De Yamaha vertrok in de eerste manche als een speer en op een tweede plaats achter WK leidster Courtney Duncan kon ze aan de wedstrijd beginnen. Door de druk goed op de ketel te houden, moest Duncan het tempo strak houden en dit zorgde ervoor dat ze een foutje maakte. Van de Ven kon hiervan profiteren en reed onbedreigd naar de zege.

Ook in de tweede manche wist ze een hele goede start te pakken en voerde het deelnemersveld aan in de beginfase. Aan het einde van de eerste ronde werd ze gepasseerd door Courtney Duncan en viel terug naar een tweede plaats. Van de Ven bleef het tempo strak houden maar stond flink onder druk van Kiara Fontanesi en Livia Lancelot. In het midden van de manche kwam Fontanesi er overheen waardoor ze terug viel naar een derde plaats. Ook Lancelot begon zich met de strijd te bemoeien en er ontstond een hard gevecht. In het heetst van de strijd kwam Fontanesi ten val. Nancy probeerde haar te ontwijken maar reed tegen een hoge wal aan wat tot gevolg had dat haar achterwiel weg gleed waardoor ze ook ten val kwam. Omdat Nancy heel ongelukkig stond, duurde het lang voordat ze haar weg kon vervolgen en hierdoor viel ze terug naar een vierde plaats. Aan een vierde plaats had ze niet genoeg om de eindzege te kunnen pakken waardoor ze een gat dicht moest gaan rijden van tien seconden op Amandine Verstappen. Dit gat werd snel gedicht en met nog een aantal ronden te gaan kwam van de Ven al aan op een derde plaats. Hiermee stelde ze de eindzege veilig en pakte hiermee haar eerste Nederlandse Grand Prix overwinning.

In het WK-klassement blijft Nancy op de derde plaats staan met 83 punten. Net boven haar staan Duncan (93) en Lancelot (86). Op 7 en 8 mei gaat het wereldkampioenschap dames verder in het Duitse Teutschenthal

25Valkenswaard Maandag 27Valkenswaard Maandag