Morocco Desert Challenge 2024 – Het zit erop

4 mei 2024  

Beste rally-vrienden,

Deze week voor het eerst terug op kantoor na 3 weken onderweg. De Morocco Desert Challenge 2024 zit erop. “It’s a wrap”, zeggen ze in het Engels. Een een jaar van hard werken werd opnieuw vertaald in een succeseditie. Met 850 mensen van 31 nationaliteiten trok ’s werelds 2de grootste rallye-raid gedurende 10 dagen dwars door de Marokkaanse woestijn. Van Agadir aan de Atlantische Oceaan, naar Saidia aan de Middellandse Zee. Een episch avontuur voor iedereen die erbij was.

Gemakkelijk hebben we het ons niet gemaakt. Geen lusjes rijden maar een lineaire race van 3000 kilometers met 7 verschillende bivakken eiste veel van de racers, de assistentieteams en de organisatie, maar de klus is geklaard en aan de finish zag je enkel blije gezichten. Dag en nacht verschil met de pech-editie van vorig jaar, waarbij de rally te kampen had met een hittegolf en enkele zware ongevallen.

De vele extra veiligheidsmaatregelen (airbag vesten, vroege start, beperking van het aantal wedstrijdvoertuigen, medische testen, etc.) en aangename temperaturen zorgden ervoor dat het 16-koppige medische team  dit jaar geen levensreddende interventies moesten verrichten en dat de lichamelijke schade beperkt bleef tot een gebroken sleutelbeen en pijnlijke knie bij 2 motorrijders. Beter nieuws kan een organisator zich niet toewensen.

Een oprechte dank gaat uit naar de Marokkaanse autoriteiten (Ministeries van Toerisme, Defensie, Binnenlandse Zaken), de Gouverneurs van de verschillende provincies, politie, douane, gendarmerie, federaties en vele anderen voor hun hulp, maar in het bijzonder die van Zijne Majesteit Mohammed VI, Koning van Marokko, onder wiens “High Patronage” de rally voor de 3de keer mocht georganiseerd worden.

Aan mijn trouw organisatie team: jullie waren top! Jullie werklust was ongekend, jullie prestaties uitmuntend en jullie enthousiasme aanstekelijk. Bedankt uit de grond van mijn hart.

En tenslotte aan alle deelnemers: opnieuw hebben jullie getoond waarom de MDC de mooiste en uniekste rally-raid is: op de race track vochten jullie voor de beste plaats in het klassement, en toch hielp iedereen elkaar om samen de finish te bereiken. En in het bivak, onze microcosmos van 31 nationaliteiten, hielp iedereen elkaar en was er altijd tijd voor een borrel op het eind van de dag. Dit is waar we voor staan, dit is waar rally-raid voor staat. Daarom ook onze hashtag  #WeAreRally.

De Morocco Desert Challenge 2024 zit erop en we kijken al volop uit naar 2025 wanneer we onze 10de MDC gaan vieren. (De inschrijvingen openen op 1 augustus.)
Hopelijk ook met jullie erbij.

Met sportieve en welgemeende groet

PROFICIAT AAN ALLE WINNAARS

We willen graag de winnaars van deze 2024 editie van de Morocco Desert Challenge feliciteren met hun mooie prestaties.

Bij de motoren ging de winst dit jaar naar de Andorrees Pol Tarrés van het Yamaha Ténéré World Raid team die maar liefst 6 van de 8 etappes op zijn naam schreef. Verder een volledig Frans podium bij de motoren: op de 2de plaats #108 Amaury Baratin en op 3 Valentin Sertilhanges met het nummer 121. Amaury Baratin is bovendien de eindwinnaar in het veteranenklassement. Een eervolle vermelding gaat nog naar de Pool Loj Marec die als enige quadrijder op een mooie 16e plaats eindigde

In de categorie van de SSV’s ging de overwinning voor het tweede jaar op rij naar het Nederlandse duo #201 Mitchel Van den Brink en Bart Van Heun. Gert Huzink en Rob Buursen (#202) worden tweede in het algemene klassement en de Polen Adam Kus en Marcin Pasek (#234) vervolledigen de top 3

Bij de auto’s en buggy’s schreven #301 Mathieu Serradori en Loïc Minaudier maar liefst 7 etappe-overwinningen op hun naam en ze zijn dan ook de winnaars in het eindklassement. De top 3 wordt verder aangevuld door het Franse duo #315 David Gerard en Pascal Delacour en de Belgen Christian Femont en Christophe Van Dessel vervolledigen het podium met een mooie derde plaats algemeen

Bij de trucks ging de overwinning naar Igor Bouwens met Sydiely Wade en Ulrich Boerboom van het Belgische Gregoor Racing (#501). Ze zetten maar liefst 5 van de 8 etappes op hun naam en eindigden deze MDC2024 met een voorsprong van meer dan 2 uur op de nummer 2. Op de tweede plek eindigde het Italiaanse trio Claudio en Andrea Bellina en Ettore Vitali van MM Technology. De top drie bij de trucks wordt vervolledigd door de nummer 507 van de Nederlanders Giso Verschoor, Pascal de Baar en Alfred Sturm