Igor Bouwens rijdt bibberend naar zijn tweede ritzege in de Morocco Desert Challenge

15 april 2024  

Tweede rit, tweede zege voor Igor Bouwens en het Gregoor Racing Team in de Morocco Desert Challenge. Maar op het einde werd het toch even benauwd toen de truck op drie wielen kwam te staan.

 Drie kapotte banden dreigden een tijdlang uit te draaien op een nachtmerrie voor Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom. Maar uiteindelijk kwam het toch goed. De tweede etappe leidde de karavaan van Plage Blanche naar Tadachacht/Assa, een dag van 429 kilometer waarvan 363 tegen de chrono. De Iveco T-Way van Gregoor Racing nam een vliegende start en kwam op de eerste tussenpunten als leider door. Maar op het steenachtige parcours ging plots de ene na de andere band stuk en door de wielwissels vielen ze even terug naar de tweede plaats. Maar in de slotfase namen ze hun plaats aan de leiding toch weer in. Ze wonnen de tweede etappe met 5’22” voorsprong op de Nederlander Egbert Wingens (Iveco) en 8’48” op Eimbert Timmermans (Daf). De Belg Paul Verheyden (Daf) was vierde op 32’48”.

Maar aan de finish was de dreiging nog niet voorbij, want de derde band ging ook aan flarden en de trucks hebben maar twee reservewielen aan boord. 63 kilometer verbinding op drie wielen was te veel van het goede en daarom moest de assistentietruck te hulp schieten. Met luttele minuten overschot kon Igor toch nog op tijd inklokken en een straftijd ontlopen.

Igor Bouwens: “Het was bibberen tot het einde vandaag. We waren goed begonnen en uit voorzorg voor lekke banden reed ik voorzichtig: niet driften, niet te hevig optrekken. Maar op 150 kilometer van het einde ging een band stuk, links vooraan. De wissel verliep heel vlot, maar even verder hadden we rechts vooraan ook prijs. Vanaf dan hadden we geen reservewielen meer en heb ik maximaal 100 km/u gereden. Op het einde verloor de band rechts achteraan ook druk. We hebben het automatische bandensysteem constant laten pompen om er lucht in te houden en zo hebben we de finish kunnen bereiken. Maar op de verbindingsweg sprong de band helemaal kapot en toen was het wachten op de assistentie. We hadden maar 7 minuten overschot toen we aan het bivak aankwamen. De komende dagen gaan we hard op de banden moeten letten.”

De derde rit gaat maandag van Tadachacht/Assa naar Tissint, goed voor 361 slecht berijdbare kilometers tegen de chrono langs de Algerijnse grens. Igor, Syndiely en Ulrich verdedigen een voorsprong van 10’31” op Timmermans.