RENAUX VIJFDE IN EERSTE GROTE PRIJS, GEERTS OUT MET ELLEBOOGBREUK

11 maart 2024  

De eerste Grote Prijs van 2024 – in het Argentijnse  Villa la Angostura – was er eentje met gemengde gevoelens voor het Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team. Maxime Renaux nestelde zich tussen de toppers op de vijfde plaats, terwijl Calvin Vlaanderen negende eindigde. Jago Geerts was de grote pechvogel. De Belg liep een elleboogbreuk op en is een tijdje out

959 MAXIME RENAUX
5de IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Renaux schoot als tweede uit het starthek, maar zakte na de tweede bocht terug naar P4. Iets voorbij halfweg de race geraakte Maxime even uit het ritme op de waves waardoor Prado hem de vierde plek nog kon afsnoepen.

Eerste reeks: Maxime schoot als een komeet weg en moest alleen Prado voor zich dulden in de start. Renaux pikte aanvankelijk mooi aan, maar zag na een kleine fout in de vierde ronde zijn landgenoot Febvre voorbijkomen. Een paar ronden later wipte ook Jonass voorbij Renaux, die in de slotfase hard moest zwoegen om de vierde plek veilig te stellen tegen een opzittende Gajser.

Tweede reeks: Renaux nam een goede start in vijfde positie, maar ging in de eerste ronde onderuit waardoor hij naar de 16de plaats terugviel. Maxime hield het hoofd koel en schoof ronde per ronde een of meer plaatsjes op. Zijn laatste ‘slachtoffer’ was Jeffrey Herlings, die hij van de zesde plek stootte. En dat volstond om in de GP in de top vijf te duiken.

Commentaar: “Het was een zwaar weekend in Argentinië. Ik was niet 100%, maar zoals altijd heb ik zo hard gepusht als ik kon. Het was jammer dat ik vroeg in de tweede race een kleine crash maakte, maar ik eindigde sterk. Ik weet ook dat ik beter kan. Alles bij elkaar genomen ben ik blij met mijn weekend. Ik ben tevreden dat ik de eerste GP met heel wat punten heb kunnen afsluiten.”

10 CALVIN VLAANDEREN
9de IN GROTE PRIJS

Kwalificatierace: Vlaanderen miste zijn start en dook pas als 13de in de eerste bocht. Een sterke eerste ronde bracht hem naar de tiende plaats. In de tweede ronde wipte Calvin over Toendel naar P9. Een plek die hij tot het einde vasthield.

Eerste reeks: Calvin startte midden in het pak, maar dook vrij snel de top 10 binnen. Na een sterke derde ronde nestelde de Nederlander zich op de zevende plek. Vlaanderen bleef zich knap weren, maar moest Gajser en in eindfase ook nog Herlings laten passeren en bolde als negende over de meet.

Tweede reeks: Vlaanderen startte aardig op de zevende plaats, maar zag daarna zijn landgenoten Coldenhoff en Herlings, plus zijn teammaat Renaux voorbijkomen. Calvin bleef een goed tempo vasthouden en wipte nog over Horgmo naar de negende plek in de reeks én de GP.

Commentaar: “Ik ben niet zo blij met mijn resultaten dit weekend. Ik wilde meer. Maar ik moet ook kijken van waar ik kom de laatste maand. We hebben zeker enkele positieve stappen gezet. Het was goed om te zien waar ik sta ten opzichte van de andere rijders. Ik mis nog wat snelheid. Daar zal ik de komende weken dan ook aan moeten werken

#93 JAGO GEERTS
NIET GESTART IN REEKSEN

Kwalificatierace: Na amper 200 meter sloeg het noodlot al toe voor Geerts, toen vlak voor zijn neus een rijder onderuit schoof. Jago kon geen kant meer op en ging ook hard onderuit. De Belg stapte nog wel opnieuw op zijn motor, maar raakte in de tweede ronde een scherpe bult en werd over zijn stuur gekatapulteerd. Kermend van de pijn werd hij naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werd heel wat schade vastgesteld: linkerelleboog en -sleutelbeen gebroken. Geerts zal zo snel mogelijk naar België terugkeren waar hij samen met zijn specialisten de volgende stappen zal bekijken.

Eerste reeks: Niet gestart.

Tweede reeks: Niet gestart