Race 6 CFS kampioenschap Grayan

17 januari 2024

Damien en Jeremy Knuiman hadden afgelopen weekend de 6e ronde van het Franse zandkampioenschap in het zuid Franse Grayan op de planning staan.

Op zaterdag vond de race voor de juniors plaats van 12:00 uur tot 13:30 uur. Damien is koploper in de tussenstand na 5 wedstrijden en mocht als eerste een positie achter het startlint uitkiezen. Helaas was hij minder goed weg met deze start en kwam als 6e door de eerste bocht heen. Al snel wist hij de aanval in te zetten en kwam als tweede de eerste ronde door. Na de derde ronde wist hij de leiding in de wedstrijd over te nemen en een voorsprong op te bouwen van ongeveer 20 seconden. Tijdens de pitstop moest Damien zijn winterhandschoenen verwisselen voor gewone handschoenen, hierdoor verloor hij wat tijd, omdat met klamme handen handschoenen wisselen niet meevalt. In de aansluitende ronde na de pitstop was Damien nog gevallen waardoor hij nog wat meer tijd verloor. Hierdoor moest Damien zijn koppositie inleveren. Op een tweede plek liggend wist hij snel de leiding weer over te nemen en een kleine voorsprong op te bouwen. Door een aantal foutjes met wat achterblijvers wist de nummer 2 in de wedstrijd dichterbij Damien te komen en werd het nog spannend de laatste ronde. Beide rijders kwamen samen ten val en het duurde langer voordat Damien weer onderweg was, doordat zijn motor omgedraaid op de baan lag. Hij wilde de overwinning niet zomaar cadeau doen en zette alles op alles om de wedstrijd toch te winnen. Drie bochten voor het einde wist hij aan te sluiten en in de laatste bocht met een alles of niets poging trok hij de overwinning naar zich toe. Bevangen door de kou en de griep was Damien helemaal op na de finish. Hij blijft de rode plaat houden (leider in de tussenstand met 180 punten voorsprong).

Jeremy moest zondag van start om 14:00 uur stipt. Hij mocht als 39e rijder een plaatsje achter het startlint kiezen vanaf de 2e startrij. Hij begon de wedstrijd goed met een redelijke start. Helaas kwam Jeremy in de eerste ronde 2 keer ten val waardoor hij veel tijd verloor en de eerste ronde pas doorkwam op een 35e plaats. Jeremy had goed zijn ritme te pakken en wist door netjes te rijden plaatsen goed te maken. Voor de eerste pitstop wist hij door te komen op een 17e plaats. De eerste pitstop verliep goed waarbij Jeremy weer snel zijn wedstrijd kon hervatten. Jeremy had een lekker ritme te pakken op de baan en kon elke ronde goed doorkomen. Hij wist ook weer wat plaatsen winst te pakken waardoor hij na de tweede pitstop op een 14e plaats doorkwam. Helaas had Jeremy al te veel tijd verloren in het begin van de wedstrijd om de aansluiting te krijgen bij de top 10. Jeremy wist uiteindelijk op een 13e plaats over de finish te komen. Hij was tevreden met zijn motor en zijn snelheid op de baan. Hij kijkt uit naar de laatste wedstrijd van het kampioenschap in Le Touquet, die over 3 weken plaatsvindt.

Beide rijders zijn zich nu aan het voorbereiden op de laatste wedstrijd van het CFS kampioenschap in Le Touquet over 3 weken