Uitstekende vierde plaats voor Collin Veijer in Valencia

26 november 2023  

Collin Veijer heeft zondag op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia het 2023 Moto3 World Champion seizoen afgesloten met een ijzersterke vierde plaats.

Collin Veijer maakte de meeste toonaangevende kilometers op deze stralend zonnige racedag in Valencia. Van ronde 1 tot ronde 17 wist de snelle Nederlander een sterk tempo te rijden en profiteerde hiermee optimaal van zijn poleposition. Dit was des te opmerkelijker nadat Veijer eerder ten val kwam in de sightinglap, wat kort voor de start van de race nog voor opschudding zorgde bij zijn crew, omdat het stuur duidelijk krom was.

Een klein foutje vier ronden voor het einde van de race zorgde ervoor dat de 18-jarige terugviel naar de vierde plaats, waarvan hij zich niet terug kon knokken kon ondanks verschillende aanvalspogingen. Nog eens 13 kampioenschapspunten brachten zijn puntentotaal op 149, wat hem uiteindelijk de zevende plaats in het kampioenschap opleverde – een prestatie die alle verwachtingen ver overtrof. De Moto3 debutant eindigde dit seizoen twee keer op het podium en vierde in Maleisië zelfs zijn eerste overwinning in de Moto3. Het verhaal van Collin Veijer gaat verder, want in 2024 zal hij met het LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP-team blijven strijden voor verdere hoogtepunten in zijn carrière.

Collin Veijer, P4 – (+0,266), 2023 Moto3 Wereldkampioenschap – P7 – 149 Punten: “Ik ben blij met P4, als je bedenkt hoe moeilijk het voor me was om dit resultaat te behalen. We gingen naar buiten en ik probeerde in de sightinglap een beetje te pushen, gewoon om een gevoel te krijgen. Maar toen maakte ik een flinke highsider in bocht twee en ik had veel pijn in mijn rug. Maar de race ging best goed, ook al was het stuur helemaal verbogen na de crash. Maar ik heb geprobeerd er het beste van te maken en ik heb er alles aan gedaan om niet met een te slecht resultaat thuis te komen. Om eerlijk te zijn zou dat een beetje jammer zijn geweest na zo’n geweldig weekend. Verrassend genoeg was ik in staat om het grootste deel van de race aan de leiding te rijden, en ik had vooral een heel hoog tempo. Blijkbaar kon ik goed overweg met het gebogen stuur. Over het algemeen kunnen we tevreden zijn met deze race. We zijn ook op P7 geëindigd in het kampioenschap en als iemand dat aan het begin van het seizoen had gezegd, had ik “misschien” gezegd. Maar we hebben in de loop van het seizoen veel progressie geboekt en daar kunnen we heel blij mee zijn. Dus ik denk dat het tijd is om te zeggen: laten we kijken wat we volgend jaar kunnen bereiken. Ik ga vol vertrouwen 2024 in. Het hele team heeft elke keer geweldig werk geleverd, wat wordt onderstreept door het winnen van het team kampioenschap. Ayumu en ik hebben veel punten gescoord en daar kunnen we heel trots op zijn. Felicitaties aan iedereen bij LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP!”

Onder het motto “After the season is before the season” is er echter weinig tijd om even op adem te komen na de FIM-prijzen op zondagavond, want het Moto3-team rond Collin Veijer en nieuwkomer Tatsuki Suzuki is al in afwachting van de Pirelli-bandentest in Valencia op maandag, die een eerste spannend voorproefje zal geven op het seizoen 2024.