Collin Veijer op pole tijdens seizoensfinale in Valencia

25 november 2023  

ijdens de seizoensfinale in Valencia, Spanje, hebben de LIQUI MOLY Husqvarna Intact GP-rijders Collin Veijer en Ayumu Sasaki nieuwe maatstaven gezet met een eerste en tweede startplaats en daarmee de hoop gevestigd op een veelbelovende afsluiting van het seizoen.

Collin Veijer mist nooit een kans om voor opschudding te zorgen. De pas 18-jarige Nederlander verbeterde zich van de 21e plaats in de eerste training naar de 10e plaats in de derde sessie op het 4,01 km lange circuit van Valencia, waardoor hij zich verzekerde van een directe deelname aan de felbevochten kwalificatie 2.

De Moto3 debutant had vervolgens in Q2 slechts 15 minuten om de snelste tijd op het asfalt neer te zetten. Zijn pole lap van 1’38.311 was uiteindelijk 0,624s sneller dan zijn tijd in P3 in de ochtend, waarmee hij dit weekend nogmaals zijn sterke ontwikkeling onderstreepte en zondag vanaf de pole aan de laatste race van het seizoen mag beginnen.

Collin Veijer, P1 – 1’38.311: “We waren het hele weekend weer behoorlijk sterk, ook al keek ik niet zozeer naar de resultaten. Maar ik voelde me de hele tijd behoorlijk sterk en ik kon mijn ronden alleen en consistent rijden. Bovendien wisten we ons ronde na ronde te verbeteren, dus ik wist dat ik dat in de kwalificatie weer kon doen. Mijn eerste volle ronde was al behoorlijk goed toen ik meteen al een snellere rondetijd reed dan in Training 3 vanochtend. Maar daarna probeerde ik de ronden af te werken en elke keer mijn tijd iets aan te scherpen, wat me lukte door die ene tiende van een seconde te vinden. Op een gegeven moment zag ik dat ik twee of drie tienden voor lag op mijn eigen snelste ronde en eindigde ik die ronde uiteindelijk met een 38,3. Vanaf dat moment had ik er al vertrouwen in en was ik er al zeker van dat ik op de eerste startrij zou staan, al probeerde ik me tot het einde te blijven verbeteren. In mijn laatste ronde kwam ik vast te zitten achter een andere rijder, maar ik voelde dat ik me weer kon verbeteren. Tot die tijd was ik goed op weg. Desondanks denk ik dat we erg blij kunnen zijn met onze kwalificatie en we zullen zien wat we morgen kunnen bereiken. Ik weet niet wat ik van de race kan verwachten, want het hangt veel af van het tempo van de anderen. Maar voor mij is mijn tempo redelijk goed, want ik heb mijn kwalificatietijd twee of meer keer gereden. Daardoor heb ik vertrouwen in ons tempo.”