Damien Knuiman schittert op Zwarte Cross

26 juli 2023  

Stirlings Racing Team rijder Damien Knuiman had een druk weekend op de planning staan. Op vrijdag had hij de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap KNMV. Zaterdag en zondag de wedstrijd voor het Europees kampioenschap EMX125 in Lommel

Op vrijdag tijdens de tijdtraining in Lichtenvoorde (Zwarte Cross) kon Damien goed zijn ritme vinden met de baan en kon hij direct een eerste tijd neerzetten. Enkele rondes erna verbeterde hij zijn tijd nogmaals en kwam hij met de beste tijd uit deze tijdtraining.

In de eerste manche was Damien super goed weg en kon hij de holeshot pakken. In het begin van de wedstrijd kon Damien goed zijn snelheid vinden en kon een mooie voorsprong opbouwen. Damien bleef constant rijden en wist de eerste manche op zijn naam te schrijven onder prachtige omstandigheden met een schitterend Zwarte Cross publiek.

In de tweede manche was het een kopie van de eerste manche. Damien kwam weer goed uit het starthek en wist de holeshot te pakken. Ook kon hij direct goed zijn ritme vinden en daarmee weer een mooie voorsprong opbouwen. Damien reed goed zijn constante rondetijden en wist ook de tweede manche op zijn naam te schrijven. Hij wist hierdoor het totaal klassement van de Zwarte Cross te winnen. Een super vette ervaring om deze Zwarte Cross te winnen met het massaal aanwezige enthousiaste publiek.

Aansluitend werd het materiaal weer klaargemaakt en ingepakt om vervolgens naar Lommel af te reizen. Zaterdag en zondag had Damien EMX125 in Lommel op de planning staan. De baan had een nieuwe lay-out en Damien vond de nieuwe baan fantastisch

.

In de vrije training kon Damien lekker de baan verkennen en goed zijn ronde rijden. Hij kwam uit op een 10e plek. In de tijdtraining had Damien in de eerste rondes de baan verkent en kon de rondes erna goed aanvallend rijden en kwam hij op een 8e plaats uit. Uiteindelijk was Damien terug gezakt naar p11, maar door op het einde van de training nog een goed rondje te rijden, kwam Damien op een 10e plaats uit in de tijdtraining.

In de eerste manche was Damien goed weg met de start, maar hij kwam helaas in de eerste bocht ten val door een botsing met een andere rijder. Dit koste Damien veel tijd. Met hele grote achterstanden vanaf plaats 40 kwam Damien sterk terug. Hij wist zijn ritme te pakken en steeds wat plaatjes vooruit te vechten. Hij kwam uit op een 18e plek, maar was zelf niet tevreden met het resultaat.  Maar gezien de grote achterstand, is het heel erg knap hoe Damien nog is terug gereden naar plaats 18.

In de tweede manche op zondag was Damien minder goed weg, maar kon hij de eerste drie bochten veel plaatsen goedmaken. Hij kwam door als 13e in de eerste ronde. Na veel vechten kwam Damien uiteindelijk op p10 terecht en wist hij aanvallend naar voren te blijven rijden. Toen viel er een rijder precies voor Damien en hij raakte de rijder met zijn motor. Dit koste Damien geen valpartij of tijd, maar de motor was hierdoor dusdanig beschadigd, waardoor de motor na anderhalve ronde kapot ging. Damien was erg teleurgesteld, want hij wilde graag nog verder knokken vanaf deze positie. Nu gaat hij zich weer voorbereiden op de aankomende wedstrijden.

Stirlings Racing Team rijder Jeremy Knuiman had ook een druk weekend op de planning staan. Zaterdag en zondag had hij de wedstrijd voor het Europees kampioenschap EMX Open in Lommel. Deze wedstrijd is een enkele wedstrijd voor het Europees Kampioenschap en de dag klassering is ook de stand voor het Europees Kampioenschap. De voorbereidingen op deze wedstrijd waren dus cruciaal en erg belangrijk voor deze wedstrijd.

In de vrije training had Jeremy al gelijk een goed gevoel met de nieuwe lay-out in Lommel en was hij lekker zijn rondjes aan het rijden en vooral nog aan het wennen van de baan, waaruit een 12e tijd kwam. In de tijdtraining had Jeremy goed zijn ritme te pakken en zette een 10e tijd neer en wist hij zijn tijd elke ronde te verbeteren. Helaas kreeg Jeremy in zijn 3e  tijdronde een onverwachte klap op zijn schouder bij het landen van zijn sprong, waarbij hij hier zoveel last van had en niet meer verder kon rijden. In goed overleg is besloten om van verdere deelname af te zien, waarbij het weekend dan ook direct voor hem voorbij was. Erg jammer en teleurstellend voor Jeremy na een zorgvuldige voorbereiding op dit evenement.

Nu is rust voor Jeremy even belangrijk en gaat hij van een welverdiende vakantie genieten en zal hij hierna de draad weer oppakken.