Leerzaam EK weekend voor Stirlings Racing Team rijder Damien Knuiman

15 juni 2023  

Afgelopen weekend had Damien de EMX125 Teutschenthal Duitsland op de planning staan. Voor Damien zijn tweede EK wedstrijd van dit seizoen. Op vrijdag stond er een administratieve en technische keuring op het programma. Op zaterdag de vrije training, de kwalificatie training en de eerste manche en op zondagmorgen de tweede manche. De kwalificatie werd verreden in twee groepen van circa 40 rijders. Dit betekende dat er 40 rijders onverricht ter zake naar huis konden.

In de vrije training kon Damien goed zijn ritme pakken en kon hij de moeilijke baan van Teutschenthal al gelijk goed verkennen en in zich opnemen. Hij zette hier een twaalfde tijd neer in groep B. In de tweede kwalificatie training had Damien in de eerste ronde een kleine valpartij. Hierdoor was hij zijn snelle ronde kwijt die hij aan het zetten was. Damien herpakte zichzelf goed en kon al snel een derde tijd neerzetten. Vervolgens zakte hij af naar een 11e plaats, maar aan het einde van de training wist Damien in de laatste ronde een betere tijd neer te zetten en kwam hij uit op een negende plaats. Dus was hij gekwalificeerd en mocht hij als 17e een plekje uitzoeken achter het starthek.

In de eerste manche wist Damien goed weg te komen en kon een goede start pakken en ging rond de vijfde plaats de eerste bocht in. Helaas kwam Damien niet lekker door de tweede bocht heen en verloor een aantal plekken hierdoor. Hij wist direct de aanval in te zetten en kon goed meerijden met de groep voor zich. Damien reed op een negende plaats totdat hij een foutje maakte, dat koste Damien drie plekjes. In de laatste drie ronden en in de laatste drie bochten wist Damien de 11e positie terug te veroveren en kwam hij over de finish als 11e rijder. Een goede eerste manche voor Damien dat werd beloond met 10 EK punten.

Zondag had Damien zijn tweede manche op de planning staan. De baan was volledig geroterd en erg nat gesproeid. Dit betekende dat de baan erg glad was. Damien kwam niet goed weg met de start en moest rond een plekje of 30 beginnen aan de wedstrijd. Al snel kon hij naar de twintigste positie rijden, maar kwam helaas na een aantal rondes ten val tegen een berg, waardoor de wielen van de motor omhoog lagen. Dat kostte Damien erg veel moeite en tijd om zijn motor weer op de wielen te krijgen. Damien moest weer beginnen rond de 35e plaats, maar wist nog naar een 28e plaats terug te rijden en kwam daarom als 28e rijder over de finish. Helaas nu geen EK punten.

UPS en Downs voor Damien in dit leerzame weekend in Duitsland. Nu is hij zich aan het voorbereiden voor het Open Nederlands Kampioenschap Den Dungen dit weekend