Frans Zandkampioenschap Course Sur Sable Gurp TT in Grayan

19 januari 2023  

Afgelopen weekend hadden de MX Rookies Damien en Jeremy Knuiman de één na laatste strandrace op de planning staan in het Franse Grayan Gurp TT.

Damien ging van start bij de juniors (125cc 2-takt en 250cc 4-takt) en mocht hier als 12e rijder naar de start. Damien had een matige start en kwam op een 10e positie door in de eerste ronde. Het viel niet mee in zijn goede ritme te komen en had hij moeite met inhalen van andere rijders. Na een half uur wedstrijd kwam Damien wel in z’n ritme en kon hij enkele plaatsen goedmaken. Na een vlekkeloze tankstop halverwege de wedstrijd (45 min) kon hij aansluiten bij de leider in de wedstrijd en de ronde erna de leiding overnemen in de 125cc klasse. Overall reed hij op dit moment op de 4e plaats in de wedstrijd. Na spannende duels tussen de nummer 3 in het veld en Damien tijdens de resterende wedstrijdtijd kon de 2e 125cc rijder aansluiting vinden. De laatste twee ronden van de wedstrijd werd er constant meerde malen per ronde van positie gewisseld. Uiteindelijk eindigde Damien op een 4e plaats overall en dit was goed voor de eerste plek in de 125cc klasse.

Hij gaat met de 4e plaats in de tussenstand van dit kampioenschap beginnen aan de laatste wedstrijd in Le Touquet.

Jeremy ging van start bij de inters 450cc 4-takt en mocht op tussenstand van het kampioenschap als 5e naar de start oprijden. Normaal gesproken is de start aan het begin van het rechte stuk van het strand 6 km lang, maar omdat er zoveel stenen op het strand lagen werd de start een aantal kilometer naar achteren geplaatst om zo aan de meeste steenhopen te ontkomen. Het was naar de start toe al een wedstrijd op zich, omdat je achter de auto moest blijven en iedereen elkaar daarbij al probeerde te passeren. Jeremy kwam hier goed doorheen en  wist hij een goede plek te vinden achter het startlint. Jeremy had een redelijke start en wist  de eerste ronde door te komen op een 15e plaats. Langzaam aan kwam Jeremy steeds meer plaatsen naar voren en wist hij na de eerste pitstop, die overigens heel goed verliep, op een 10e plaats door te komen. Later in de wedstrijd kwam Jeremy door op een 9e plaats en was hij tijd goed aan het maken op de mannen voor hem. Na weer 50 minuten gereden te hebben kwam Jeremy binnen voor zijn tweede en laatste pitstop die weer zeer goed verliep. Hierna wist Jeremy aansluiting te vinden bij de rijders voor hem en wist hij deze te passeren. Helaas kampte Jeremy de laatste drie ronden van de wedstrijd met een achterwiel dat regelmatig blokkeerde, waardoor Jeremy viel. In de laatste drie ronden is hij nog zeven keer gevallen, waardoor hij de aansluiting verloor en deze wedstrijd op een 9e plaats finishte. Opnieuw een zeer sterk gereden wedstrijd, maar waarbij Jeremy helaas aan het einde last kreeg van motorproblemen. Ondanks dit wist hij toch netjes binnen de top 10 te finishen op een 9e plaats. Met nog één wedstrijd te gaan, de wereldberoemde strandrace van Le Touquet, staat Jeremy op een 5e plaats overall in het kampioenschap en als eerste rijder in het kampioenschap voor rijders onder de 21 jaar.

Dit was de laatste wedstrijd van de mannen onder de vlag van het MX Rookie team. Meer nieuws hierover volgt snel.

Damien en Jeremy gaan zich nu voorbereiden voor de komende en tevens laatste wedstrijd van het Frans Zandkampioenschap in Le Touquet over twee weken