Anja van Loon richting top 20

2 januari 2023  

aar Erik van Loon het gevoel heeft dat hij bezig is aan een matige tweede etappe blijkt dat de waarheid er heel anders uit ziet. Bijna de gehele proef noteren Van Loon en Sébastien Delaunay de snelste tijd. Doordat Van Loon in de laatste 40 kilometer een leeglopende band wisselt, komt hij 14 seconden tekort op Al-Attiyah voor de dagzege. Van Loon wordt knap tweede en verrast voornamelijk zichzelf. Samen met Dmytro Tsyro rijdt Anja van Loon met het verstand om uit de problemen te blijven. Zij komen steeds dichter bij de top twintig en genieten van elke kilometer tijdens de mooie en uitdagende proeven.

“Ik had echt niet het gevoel dat het zo goed ging,” vertelt Erik. “We hebben de hele dag in het stof gereden, 30 auto’s en buggy’s ingehaald. Door het stof miste ik een afslag en daar een minuut of drie mee verloren. Veertig kilometer voor de finish hadden we een leeglopende band, die hebben we gewisseld. Wij dachten dat we helemaal niet meededen vandaag en dan staan er gewoon 10 cameraploegen op je te wachten in het bivak. Missen we dus net de dagzege, hoe gek kan het lopen in deze sport.”

“Het voelt echt alsof ik van zero naar hero ben gegaan vandaag. Dit hadden we totaal niet verwacht. Zo zie je maar dat er in de cross country gekke dingen kunnen gebeuren. Gisteren kregen we nog een tijdstraf van een half uur, waar het team nog druk mee bezig is om dat recht te trekken. En vandaag winnen we bijna de etappe. In het algemeen klassement komen we terug naar de 13e positie. Ik hoop dat het Overdrive Racing lukt om de tijd terug te krijgen van gisteren, want dan staan we gewoon in de top drie. Maar we moeten ons koppie erbij houden, het was een hele moeilijke en zware proef en een fout zit in een klein hoekje.”

Met de 23e tijd op de tweede etappe is Anja tevreden. “Het was vandaag heel erg moeilijk. De laatste 100 kilometer waren in het donker, maar daar hebben we ons niet gek laten maken. We zijn rustig naar de finish gereden en dat is beloond met de 23e tijd. In het klassement staan we nu 21e, dus het gaat heel erg goed. Morgen krijgen we weer wat meer zand, dus dat wordt weer helemaal anders dan vandaag. Ik ben echt heel erg blij voor Erik, wat een mooi resultaat, hopelijk kan hij dit vasthouden.”

Morgen staat de derde etappe op het programma, deze gaan van Al-Ula naar Hail. De stage heeft een lengte van 447 kilometer en beloofd met zand en stenen wederom een uitdaging. De eerste auto vertrekt om 10:00 uur (8:00 uur Nederlandse tijd) en wordt rond 14:30 uur (12:30 uur Nederlandse tijd) aan de finish verwacht