Deelnemers Tunisia Desert Challenge proeven van El Borma

25 april 2022  

Het is niet veel rally’s gelukt om een passage door het befaamde duinengebied El Borma te organiseren. De Tunisia Desert Challenge kreeg zondag de primeur. Helaas kwam dat in de schaduw te staan van het tragische overlijden van Matthieu de Saint-Exupery.

Motoren

Bij de motoren ging de winst zondag naar Jerome Martiny, maar dat was bijzaak toen het bericht binnenkwam dat de Franse motorrijder Matthieu de Saint-Exupery om het leven is gekomen. De 35-jarige rijder werd na 144 kilometer overmand door de hitte. Omstanders hebben hulp van de medische urgentiediensten gevraagd, maar bij aankomst van de helikopter bleek al snel dat het niet meer mocht baten.

Ter nagedachtenis van De Saint-Exupery heeft de organisatie zondagavond een minuut stilte gehouden. Ook wordt de vierde etappe van Kambout naar Ksar Ghilane ingekort.

Auto’s en Buggy’s 

Bij de auto’s was de overwinning voor Jerome Pelichet. De Fransman moest na zijn overwinning van zaterdag openen en dat bleek geen sinecure. Pelichet verloor samen met navigator Pascal Larroque behoorlijk wat tijd in de eerste kilometers van de proef, maar in het tweede deel liep het steeds beter. Pelichet kwam na 208 kilometer door op de tweede plaats en versloeg landgenoot Guy Housset in de slotkilometers. Aan de finish was het verschil met ruim negen minuten nog heel behoorlijk. Simon Vitse eindigde op de derde plaats en de volledig Franse top-vijf werd compleet gemaakt door Patrick Martin en Cedric Rivet.

Erwin Imschoot was op de zevende plaats de beste Belg in koers. Hij verloor echter meer dan een uur op Pelichet, die de leiding in het klassement stevig in handen heeft. Wouter de Graaff, de ervaren navigator aan de zijde van Mike van Eikeren, legt uit wat de derde etappe zo moeilijk maakte. “De racedirecteur maakt hier zulke mooie roadbooks, elk plaatje zegt wat je moet doen”, legt De Graaff uit. “Maar ik was te eigenwijs en heb niet goed gekeken, ik ga nooit achter iemand aan. We zijn teruggereden en opnieuw begonnen, toen klopte het gewoon. De roadbooks kloppen gewoon op de meter, je moet je er gewoon aan houden. Het was vandaag een slechte dag, we hebben ook nog even moeten graven. We zijn er weer, we hebben alle waypoints en morgen is er weer een nieuwe dag. Het hoort er allemaal bij, maar dit had van mij niet gehoeven.”

Het was qua resultaat niet de dag van Vincent Thijs, maar onderaan de streep heerste er toch tevredenheid in het team. “We hebben de schade beperkt gehouden”, laat navigator Tom De Leeuw weten. Thijs en De Leeuw eindigden op de vijftiende plek.

SSV’s

In de duinen surfen is met de SSV’s een groot plezier, maar het kan ook ontzettend zwaar zijn. Dat ondervond de Nederlandse piloot Gert Huzink. De Riwald-kopman is gewend aan het zware materiaal, maar werd zondag ook aardig op de proef gesteld vanwege een technisch probleem. “Ik heb veel duinen gehad in mijn leven, maar dit waren echt zware duinen”, zegt Gert Huzink. “Ze waren echt extreem zacht. Wat ook niet hielp is dat we tien kilometer na de start onze voorwielaandrijving kwijt waren. Op de harde paden is dat geen probleem, maar in de duinen is het martelen. Ik heb nog nooit zoveel zand verzet op een dag. Met de schep en met de platen. We hadden steeds een Italiaanse truck in de buurt, die heeft me een paar keer losgetrokken. Al met al hebben we vijftien keer vastgestaan, maar we moesten wel alle hoge duinen pakken om geen waypoint te missen. Dat is gelukt, alleen met achterwielaandrijving is dat volgens mij wel een prestatie.”

Huzink kwam in de daguitslag niet in het stuk voor, hij werd 27ste. De overwinning was voor de Spanjaard Fernando Alvarez. Hij sloeg opnieuw een groot gat met de achtervolgers. Hugues Lacam werd tweede, maar gaf zeventien minuten toe. Hans Weijs keerde na een uitvalbeurt op zaterdag weer terug in de strijd, hij werd derde. Erik van Loon werd vierde met Xavier Lormand op de vijfde plaats.

 

Trucks

De regerend TDC-kampioen Eimbert Timmermans beleefde zaterdag al een moeizame dag, maar zondag werd het niet veel beter. Hij moest de etappe met technische problemen verlaten. Igor Bouwens kende opnieuw een sterke dag, maar de Belg moest de overwinning deze keer laten aan Miklos Kovacs. De Hongaar was bijna negen minuten sneller dan Bouwens, die wel zijn koppositie met succes verdedigde. De derde plek was voor de MAN van Mike Panhuijzen.

Steven Rotsaert eindigde op de vierde plaats met de Italiaanse equipe onder leiding van Claudio Bellina op de vijfde plek.

#503 Igor Bouwens, Syndiely Wade, Ulrich Boerboom

We zijn slecht gestart want we zijn meteen na de start verkeerd gereden. We hadden wat problemen met het roadbook. Ik dacht dat we zeker een half uur verloren hadden maar aan de finish bleken we toch de tweede plaats te hebben. In het algemeen klassement staan we nog steeds eerste met 26 seconden voorsprong en dat is beter dan verwacht na deze moeilijke dag.

#101 Alessandro Botturi

Vandaag was een zeer moeilijke etappe omdat het zand in de duinen erg zacht was, wat het rijden extreem moeilijk maakte. Ik kwam vijf keer vast te zitten in de duinen, maar navigeerde erg goed. Morgen hebben we weer een moeilijke etappe. Dag na dag testen we de motor en we zijn erg blij met de prestaties van de Yamaha T700 World Raid.

#113 Pol Tarres

Vandaag was een heel zware dag. Een quad raakte me en ik stortte 45 km hard de baan in. Mijn navigatietoren en mijn stuur raakten beschadigd en dus kon ik niet meer navigeren. Ik volgde enkele andere renners die ik kende. Na het tanken volgde ik de auto’s die echt snel waren en goed navigeerden, dus ik duwde hard in de duinen. Ik eindigde als zevende, wat niet slecht is gezien de crash, maar ik ben niet blij met hoe de dag is verlopen.