Erik van Loon wint tweede etappe Tunisia Desert Challenge

24 april 2022  

Erik van Loon en zijn navigator Sebastien Delaunay hebben zaterdag de eerste lange etappe van de Tunisia Desert Challenge gewonnen in de SSV-klasse. De andere winnaars waren Mathieu Doveze, Jerome Pelichet en Igor Bouwens.

SSV

In de SSV-klasse deed Erik van Loon van zich spreken. Na zijn vierde plek in de proloog had hij een uitstekende uitgangspositie voor de 354 kilometer lange proef tussen Djerba en Matous. Van Loon was op alle tussenpunten de snelste en was aan het eind van de dag ruim de snelste coureur van het veld. Hugues Lacam uit Frankrijk bleef aardig bij. Hij werd tweede, maar gaf toch al zo’n zeventien minuten toe op Van Loon. Kees Box bleef ook uit de problemen, maar gaf iets meer dan een half uur toe op de dagwinnaar. Fernando Alvarez, de winnaar van de proloog, werd vierde voor Renaud Niveau.

Bij de SSV’s vielen er zaterdag al verschillende toprijders uit. Hans Weijs moest de wedstrijd verlaten, maar ook Janus van Kasteren behoorde tot de uitvallers. Zij deden het vrijdag in de proloog heel verdienstelijk, maar hebben nu flink wat straftijd moeten incasseren. Het is nog niet duidelijk of zij zondag weer aan de start staan.

Motoren

Bij de motoren is Mathieu Doveze voorlopig een maatje te groot voor de concurrentie. De Fransman was zaterdag op elk tussenpunt de snelste en bleef uit de problemen in de lastige passages. Gedurende de proef waren er diverse struikelblokken voor de motorrijders, maar Doveze overwon ze allemaal met verve. Hij had een voorsprong van iets meer dan zes minuten op de Italiaanse coureur Alessandro Botturi. Nick Janssens was de eerste Belg op de derde plek, hij hield Duong Nguyen Khoa en Neels Theric achter zich.

Auto’s en Buggy’s

Bij de auto’s was er eveneens een Franse winnaar. Jerome Pelichet was samen met zijn navigator Pascal Larroque de rapste en zij bouwden een aardige voorsprong op. Erwin Imschoot werd tweede op zo’n acht minuten van de dagwinnaar. Oud-quadrijder Simon Vitse heeft de overstap gemaakt naar de auto’s en haalde zaterdag een podiumplek binnen, hij werd derde voor twee Nederlandse equipes: Ronald Schoolderman werd vierde voor Mike van Eikeren op de vijfde plaats.

 

Publiekslieveling Vincent Thijs kent een minder goede dag. Hij eindigde op de zestiende plaats. Maar er waren meer pechvogels: ook Lieven De Brabant en Bert Mourik kregen op het parcours te maken met technische problemen.

Trucks

Vrijdag kwamen al verontrustende berichten binnen over de vrachtwagen van Aart Schoones, zaterdag werd bevestigd dat hij de TDC heeft moeten verlaten met motorproblemen. De wedstrijd ging gewoon door. Igor Bouwens sleepte de overwinning in de wacht met de Iveco. Miklos Kovacs uit Hongarije werd tweede voor Claudio Bellina. Het betekende dat Eimbert Timmermans, de winnaar van de eerste dag, flink wat tijdverlies had opgelopen. Hij kwam op bijna twee uur achterstand aan de finish.