Mooi Enduro debuut voor MX Rookie Jeremy Knuiman

7 oktober 2021  

Afgelopen week vond de finale van het EK Enduro in Hellendoorn plaats. Jeremy nam hier deel aan op een 125cc, dit omdat hij een A1 rijbewijs bezit. Hij reed in de klasse J21 (jongeren onder de 21). Voorafgaand werd de motor geprepareerd en getest, zodat deze Enduro waardig was.

Het is een 2-daags evenement waar drie ronden van 75 km afgelegd moeten worden met vier klassementsproeven per ronde. Voorafgaand werd op donderdagavond nog een proloog gereden, waarbij Jeremy een goede vierde tijd neerzette.

Op de eerste dag startte Jeremy om 09:35 en wist na de eerste ronde door te komen op een zevende plaats. Dat was een goed begin van de dag, want ervaring opdoen en ritme opbouwen was ook het doel, omdat het zijn eerste Enduro was. In de volgende twee ronden kreeg Jeremy steeds betere snelheid en ritmes in de klassementsproeven en wist hierdoor in de laatste ronde zelfs nog een plaats goed te maken en wist hij na deze lange dag omstreeks 16.00u op een keurige zesde plaats te finishen.

Op de tweede dag lagen dezelfde klassementsproeven er veel slechter en zwaarder bij dan op dag één en dat was zeker in Jeremy zijn voordeel. Hij had al snel een goed ritme te pakken. In proef twee reed hij zelfs een tweede tijd. Jeremy wist zijn goede tijden door te zetten. De gehele dag door reed hij constante tijden in de proeven, zo rond de derde en vierde plaats. Hierbij klom Jeremy steeds meer op en wist hij deze dag te finishen op een derde plaats. Ook werd Jeremy duidelijk wat Enduro rijden is; een lange adem hebben en aan het eind van de dag de motor heel over de finish binnen brengen.

In de overall uitslag  over de twee dagen is Jeremy vierde geworden. Hij heeft hier heel veel geleerd en veel ervaring opgedaan tijdens deze prachtige race in Hellendoorn. Leo Moulijn bedankt voor het beschikbaar stellen van de motor, Enduro team Eefde voor de verzorging onderweg en alle sponsoren die ervoor gezorgd hebben dat het materiaal wederom goed voor elkaar was.

Afgelopen zondag stond bij het MX Rookie team de MON wedstrijd te Groesbeek op de planning voor Damien. Hij stond hier aan de start bij de 125cc Cup klasse. Jeremy reed deze zondag niet.

Met de verschrikkelijke natte weersomstandigheden lag de baan er erg slecht bij in het begin van de dag. Tijdens de tijdtraining zette Damien in de eerste twee ronden direct aan, waardoor hij gelijk de eerste plek innam in deze training. Dit was zijn startplaats voor de wedstrijd.

Damien had een redelijke start in de eerste manche. Door het vele water en modder moest hij al snel vaak aan zijn roll-off trekken om schoon zicht te krijgen. Damien reed in het begin rond plaats  vijf in de wedstrijd. Door de slechte omstandigheden kon je moeilijk inhalen, voornamelijk vanwege het slechte zicht door het water wat op de baan lag, Damien moest helaas al snel zijn bril afzetten en in de pits een nieuwe bril ophalen, waardoor hij enkele plaatsen naar achter zakte en weer snel naar voren moest vechten om zijn plek terug te krijgen. Gaandeweg deze manche moest hij wederom zijn bril afzetten, maar Damien finishte uiteindelijk toch nog op een derde plaats in zijn klasse.

De slechte weersomstandigheden bleven aanhouden, waardoor de baan slechter werd en iedereen afwachtte of de tweede manche wel door zou gaan. Echter, deze ging wel door, maar hebben we in goed overleg met Damien besloten om de tweede manche niet van start te gaan i.v.m. een groot risico dat zijn duimblessure weer op zou kunnen gaan spelen, aangezien het voor hem in het algemene klassement verder geen rol speelt vanwege eerder gemiste wedstrijden.

Aankomend weekend zullen Jeremy en Damien bij de MON wedstrijd te Bergharen aan de start verschijnen. Een kleine thuiswedstrijd omdat Bergharen een deelgemeente is van Wijchen.