Olaf Harmsen houdt zijn gemak in achtste etappe

11 januari 2021  

De achtste etappe van de Dakar 2021 was niet de moeilijkste wat Olaf Harmsen betreft. En dat was nou net wat er zo verraderlijk aan was. Omdat het niet zo moeilijk was, was het verleidelijk om harder te gaan rijden en minder goed op te letten. Dat noopte een aantal deelnemers tot opgeven. Harmsen was aan de finish in Neom dan ook blij dat hij niet in die val was getrapt.

“Het was relatief gemakkelijk, maar ik heb het toch rustig aan gedaan”, vertelde hij. “Ik laat me echt niet verleiden om harder te gaan rijden dan wat voor mij fijn voelt. Ook vandaag weer kwamen er een paar rijders voorbij die gewoonlijk langzamer zijn dan ik, maar later in de etappe ging ik ze toch weer voorbij. Gewoon steady doorgaan en me niet gek laten maken; ik vind het heel volwassen van mezelf. Het kan me niet schelen als ik laatste word, als ik de finish maar haal. Laatste word ik niet, maar bij wijze van spreken.”

De etappe van 375 km was het tweede deel van de marathonetappe. Met in het achterhoofd dat hij gisteren al een klap had gemaakt, was ‘heelhuids de finish halen’ de belangrijkste opdracht voor Harmsen. Opletten dus en geen gekke dingen doen. Op een paar kleine navigatiefoutjes na, slaagde die missie. “Ik had de hele tijd sporen gevolgd en alleen mijn roadbook doorgetikt. Daar word je een beetje lui van. Dus bij een stuk waar heel veel sporen stonden, en waar ik toch echt zelf moest navigeren, was ik te laat. Ik ben omgedraaid, teruggereden tot waar ik het nog zeker wist, en ben opnieuw begonnen.”

De etappe van morgen wordt wel weer een spannende voor Olaf Harmsen. Het is een lus van 465 km in de omgeving van Neom, die vanaf de kust van de Rode Zee de bergen ingaat. Er staan geen duinen op het menu, maar des te meer stenen. Niet het terrein voor Harmsen. “Vorig jaar was Neom-Neom de etappe waarin ik eruit ging”, zegt hij. “Dus ik kijk er niet heel erg naar uit.”