Audi presenteert e-tron FE07 voor FIA WK Formule E

26 november 2020  

Aan de vooravond van de officiële tests ter voorbereiding op het FIA WK Formule E – deze en volgende week op het circuit van Valencia – presenteerde Audi de nieuwe Audi e-tron FE07. De nieuwe wedstrijdauto is inclusief de nieuwe motor-generatorunit MGU05 door Audi Sport ontwikkeld.

De Formule E, die medio januari in Chili aan het nieuwe seizoen begint, heeft in 2021 voor het eerst de officiële status van FIA Wereldkampioenschap. Voor Audi past de deelname aan het kampioenschap perfect bij de transformatie van het merk met het oog op duurzame en digitale premiummobiliteit. “De autosport is voor Audi en zijn technologieën altijd al van doorslaggevend belang geweest. Daar komt ook onze beroemdste slogan ‘Voorsprong door techniek’ vandaan”, verklaart teambaas Allan McNish.

Audi ontwikkelt zelf MGU05

Voor Audi betekent het zevende seizoen in de serie nog een première: de elektrische aandrijflijn van de FE07 is de eerste die volledig in eigen huis werd ontwikkeld. De afgelopen jaren werd de aandrijflijn samen met technologiepartner Schaeffler alsmaar verder doorontwikkeld, maar nu werd er voor de nieuwe MGU-omvormer-eenheid begonnen met een leeg vel papier. Het resultaat is een nieuwe unit onder de naam Audi MGU05, uitgevoerd met een elektrische transmissie met één vaste versnelling, een concept met ingebouwde rotor, magneten aan de buitenzijde, een hoogefficiënt koelsysteem en zes elektrische fases. In vergelijking met de voorgaande aandrijflijn kon er aanzienlijk gewicht worden bespaard, wat heeft geresulteerd in een verbetering van de efficiëntie van de nieuwe MGU. De nieuwe MGU-omvormer-combinatie weegt minder dan 35 kilogram.

Efficiëntie is de belangrijkste factor voor succes in de Formule E. Daarbij is het zaak om het energieverlies in het systeem tot een minimum te beperken. Audi is daar dankzij uitvoerige tests goed in geslaagd: de aandrijflijn komt tot een totale efficiëntie van meer dan 95 procent, waarbij de nieuwe MGU-omvormer-combinatie onder alle relevante omstandigheden zelfs meer dan 97 procent haalt.

Nieuwe looks, nieuwe partners

De raceauto’s van Lucas di Grassi en René Rast hebben een vernieuwd design. Naast elementen in fel oranje en het kenmerkende groen van technologiepartner Schaeffler is de frontpartij uitgevoerd in het wit. Het team kent twee nieuwe partners met smeermiddelenmerk Castrol en het mode- en lifestylemerk Casamoda. Vanaf aanstaande zaterdag komt de nieuwe Audi e-tron FE07 in actie tijdens de officiële Formule E-tests in Valencia, die tot en met volgende week dinsdag plaatsvinden.