Globetrotter Bert Longin pakt wereldtitel

20 oktober 2019  

het Australische Adelaide behaalde het Belgische Agoria Solar Team de zege in de prestigieuze World Solar Challenge, voorbehouden aan wagens op zonne-energie. Bert Longin, die als één van de rijders een sleutelrol speelde, is ondertussen alweer in Europa, om dit weekend in Assen opnieuw te racen!

Er zijn van die mensen die niet zo graag stilzitten en alles wat ze ondernemen met heel veel enthousiasme aanpakken. Bert Longin is zo iemand. Vlak na het weekend waarin hij zowel in Spa voor de Ford Fiesta Sprint Cup als in Zolder in de Belcar aan de slag ging reisde Longin af naar Darwin in Australië, om er deel te nemen aan de World Solar Challenge.

“Die race wordt steeds professioneler”, aldus Longin, die al voor de derde keer aan de zonnewagenrace deelnam. “Ook andere teams (46 deelnemers uit 23 landen, red.) schakelen nu profrijders in. Als Leuvenaar kwam het team van KU Leuven logischerwijs bij mij terecht.”

Tijdens de race tussen Darwin en Adelaide, maar lieft 3.021 kilometer lang, deelde hij de cockpit met Nelis Geurts en Inge Habets. “Ik heb het geluk dat ik klein en licht ben”, grijnst Longin. “Want heel dikwijls was het erg warm en kregen we serieuze windstoten te verwerken. Zo een rijstint vergt echt wel heel veel. Ook voor mij is die cockpit zelfs nog een beetje te klein, en als je dan vier uur in een temperatuur van rond de 60-65 graden moet functioneren, dan is dat niet van de poes.”

“Bert heeft ons ook al in de testfase goed geholpen”, stelt Philip Gepts, één van leidende ingenieurs van het Agoria Solar Team. “Een theoretisch ontwerp is soms moeilijk in de praktijk toe te passen, en op zo een momenten is het heel belangrijk om professionele feedback te krijgen. Bert heeft ons heel veel geholpen om de stabiliteit en de dynamische eigenschappen van de wagen te verbeteren.”

Het Belgische Agoria Solar Team bleef als één van de weinige teams het hele traject zo goed als foutloos en kon zo in de slotetappe zekerheid over de zege verwerven.

“Zo een challenge kunnen winnen, levert een enorme ontlading op”, grijnst Longin. “Zeker bij die jongens en meisjes die de auto helemaal zelf hebben ontworpen en gerund. En ik ben heel blij dat ik me nu ook wereldkampioen mag noemen.”

Veel tijd om te feesten was er echter niet voor Bert Longin – “net genoeg voor hamburger en een pint of twee” – want hij wordt dit weekend alweer in het Nederlandse Assen verwacht. Zijn vlucht uit Adelaide, met tussenstop in Singapore, zorgde er voor dat hij zaterdag en zondag aan de finale van de Ford Fiesta Sprint Cup kan deelnemen. Met de Fiesta van Garage Feyaerts is Longin trouwens één van de titelkandidaten in dit spannende monomerkenkampioenschap.

“En tussendoor zal ik uiteraard ook Stienes en Christoff Corten in de Krafft Racing Norma aanmoedigen,  want ook in de Belcar kunnen we nog kampioen worden!”, besluit Longin met een lichtjes vermoeide, maar brede glimlach.