Eerste en vijfde plaats voor Krafft Racing met Bert en Stienes Longin

19 mei 2019  

Op Circuit Zolder is dit weekend het seizoen 2019 van het Belcar Endurance Championship begonnen, als deel van het voorprogramma van de populaire DTM-meeting. Bert en Stienes Longin, aan het stuur van de Krafft Racing Norma, wisten de eerste race op hun naam te schrijven, maar in de tweede gooiden de weergoden strategisch roet in het eten.

Twee races van zestig minuten en een ronde stonden er dit weekend op Circuit Zolder op het programma. Bert Longin nam de eerste voor zijn rekening, Stienes de tweede. Onder een stralend lentezonnetje werd zaterdag de eerste race afgewerkt, waarbij Longin sr. de hele wedstrijd lang deel uitmaakte van de kopgroep.

“De Norma van Krafft Racing gedroeg zich uitstekend”, analyseerde Bert Longin achteraf. “Het team heeft in de voorbereiding uitstekend werk geleverd.”

Toen de wedstrijd iets na halfweg werd geneutraliseerd na een zware crash – zonder lichamelijk erg – was Longin er al in geslaagd om de eerste plaats te bezetten. Met nog acht minuten te gaan werd de koers weer vrijgegeven.

“Daar liep het even mis, want over de radio werd me doorgegeven dat ik een ruime voorsprong had”, legt Longin uit. “Zelfs een hele ronde. Toen Gilles Magnus in de slotronden fel op me naderde dacht ik dan ook dat hij zich ontdubbelde.”

Norma-collega Magnus werd na de wedstrijd echter bedacht met een straftijd wegens inhalen onder safety car, waardoor Longin toch een eerste zege op zak mocht steken. “Ik heb er een paar jaar moeten op wachten, en ze doet ontzettend veel deugd”, glunderde Bert Longin.

Stienes voerde een groot deel van de tweede en doornatte race aan, maar toen de wedstrijd in de beslissende fase geraakte, was het duidelijk dat hij niet zou winnen. “De race was begonnen achter safety car en een aantal teams hebben daar gebruik van gemaakt om hun pitstop af te werken”, vertelt Stienes. “Achteraf gezien hadden we dat ook moeten doen. Nu gingen we pas aan het eind pitten, wat ons naar de zevende plaats deed terugvallen. Ik wist nog twee plaatsen te winnen, maar hier had meer ingezeten. Niet zeker of we gewonnen hadden, want Jeffrey Van Hooydonk was wel heel snel op het natte asfalt.”

“Goed, we staan op zondag toch ook op het podium in de Belcar 1-klasse”, besluit Bert Longin. “Dit is een meer dan degelijke start van het seizoen geweest, dat belooft voor de toekomst.”