Bijzonder debuut in Porsche Supercup voor GP Elite tijdens Grand Prix van België

26 augustus 2018  
  • Positieve eerste deelname aan Porsche Mobil 1 Supercup op Circuit Spa-Francorchamps
  • Jesse van Kuijk gefinisht met competitieve rondetijden in de race
  • Ziad Geris teruggekomen van onfortuinlijke startcrash maar gestopt om veiligheidsredenen

Het oranjegehalte werd extra verhoogd tijdens de Grand Prix van België met de aanwezigheid van GP Elite op Circuit Spa-Franchorchamps. Jesse van Kuijk en Ziad Geris beleefden met het raceteam uit De Rijp naar grote tevredenheid hun debuut in de vermaarde Porsche Mobil 1 Supercup.

De deelname aan de hoogste internationale Porsche-cupklasse was voor zowel het team als de rijders een mooie nieuwe uitdaging van niveau. Vooraf stond al vast dat het racen met 485 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup in het voorprogramma van de Formule 1 een unieke ervaring zou zijn voor Jesse en Ziad.

In de vrije training wisten de GP Elite-coureurs gelijk tempo te vinden – ondanks het enorme niveauverschil ten opzichte van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, waarin de formatie normaliter strijdt. Na de eerste sessie in het supersterke veld kwam Ziad tot een rondje van 2.26,605 (één van de snelste tijden vergeleken met tegenstanders van vergelijkbaar kaliber) terwijl Jesse 2.27,780 liet noteren. In de kwalificatie op een opdrogende baan wisten beide mannen ondanks wat pech nog mooie tijdwinst te boeken: Jesse kwalificeerde zich met 2.25,942 als 26e, Ziad veroverde met 2.26,250 de 28e startplek.

Finishen als doel

Zo begonnen de rijders op zondagmiddag aan de race, met als doel om te finishen. Jesse won gelijk een plek; Ziad werd direct na de eerste bocht op onfortuinlijke wijze aangetikt, waardoor zijn auto spinde en aanzienlijke schade opliep aan de achterzijde. Na een onderzoek naar het incident besloot de wedstrijdleiding om geen verdere actie te ondernemen. In de eerste ronde stuitte Jesse op een gespinde tegenstander – die wist hij te ontwijken, maar de manoeuvre kostte hem enkele posities  en een halve minuut.

De lage klassering verhulde echter dat het racetempo van Jesse behoorlijk indrukwekkend was: met consequente rondetijden in de 2.27 kon hij zich meten met de routiniers in het middenveld. Uiteindelijk kwam hij slechts twee tienden van een seconde achter de nummer 26 over de eindstreep. Vlak daarvoor moest Ziad zijn gehavende auto als gevolg van een klapband aan de kant zetten, om te voorkomen dat de veiligheid in het geding zou komen.

Met een geslaagde missie voor de auto van Jesse kan het hele team dankbaar terugkijken op een bijzonder eerste weekend op het hoogste niveau, inclusief de extra druk van televisie-uitzendingen en volgepakte tribunes. Het volgende raceweekend voert GP Elite en de coureurs wederom naar België: 15 en 16 september wordt er weer geracet in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op Circuit Zolder.

Reacties van de rijders:

Jesse van Kuijk:

“Het tempo was dit weekend best wel goed. Ik baalde een beetje van de kwalificatie, want ik had in de top twintig kunnen zitten als ik geen last had gehad van andere auto’s. De start van de race ging goed, maar in de eerste ronde moest ik een gespinde auto ontwijken en ging ik zelf in de rondte. Gelukkig kon ik me van achteraan toch terugrijden om aansluiting te vinden met het veld. Het was in die zin een gelopen race, maar al met al hebben we veel geleerd. De ervaring met de Formule 1-entourage was heel gaaf. Over drie weken hoop ik op Zolder weer voor de top vijf te kunnen gaan.”

Ziad Geris:

“Ik heb een superweekend gehad! De opbouw was geweldig, de vrije training ging heel goed en de kwalificatie redelijk – zonder verkeer in Eau Rouge en Raidillon had ik nog sneller gekund. De sfeer was top en ook de auto was goed, dus we hadden de wind in de zeilen. Alleen in de race had ik de pech dat mijn auto meermaals werd aangetikt en schade opliep, waardoor ik tien seconden per rondje verloor. Ik kon met moeite nog doorrijden tot de één na laatste ronde, daarna werd het te gevaarlijk. Het is zeker niet voor het laatst dat we hebben meegedaan aan de Porsche Supercup, want qua rondetijden zaten we er gewoon lekker bij. Eerst ga ik over drie weken nog honderd procent voor het podium in Zolder