Koppel uit Oostende VAS-kampioenen rittensport 2017

15 december 2017  

Het Vlaams autosportgebeuren is aan het einde van het jaar toe. Tijd om kampioenen te vieren, zo ook Filip Dewulf en Veronique Collie uit Oostende. Zij rijden sinds 2015 samen het Vlaams rittensportkampioenschap in de klasse recreatie. Het kampioenschap bestaat enerzijds uit het regionaal autosportkampioenschap van de Vlaamse autosportfederatie (VAS) en anderzijds uit het West-Vlaams kampioenschap van het provinciaal autosport komitee (PAK).
Voor het eerst winnen zij het regionaal kampioenschap in hun klasse. Dit gaat over 7 wedstrijden over gans Vlaanderen, waarbij de 5 beste resultaten in aanmerking komen.

Bol-pijl en kaartlezen

De ritten gaan telkens ’s avonds door (start om 19u) en bestaan uit een roadbook met bol-pijl situaties (zonder afstanden) en ingetekende lijn op een kaart. Daarnaast dienen onderweg controleletters en/of cijfers of stempelcontroles genoteerd te worden. De afstand bedraagt telkens ongeveer 100 km, verdeeld over 2 delen. De gemiddelde snelheid over de ganse rit bedraagt 25 km/u. Per verkeerd genoteerde controleletter of gemiste controle, krijg je 20 strafpunten en nog eens strafpunten op je afgelegde tijd en afstand. Diegenen met de minste strafpunten, winnen de rit. “De moeilijkheid van de ritten zit in het feit dat je zeker correct moet rijden en alle letters moet noteren. Ikzelf ben de piloot in de auto en moet de letters zien en doorgeven aan Veronique, die ze als copiloot dient te noteren”, geeft Filip mee. “En goed luisteren naar de copiloot”, vult Veronique aan, “wat hij niet altijd doet”, zegt ze met een strenge blik. “Ik ben op dat moment baas in de auto”, gaat Veronique verder. “In Wervik zette Filip mij aan het twijfelen bij een situatie, nochtans had ik het bij het rechte eind. Hierdoor verloren wij tijd in de rit, maar toch haalden wij die op en wonnen wij de Gapersrit, wat voor ons de weg naar de titel opende.”

Tevreden met eindresultaat

Inderdaad, stralende gezichten. Filip rijdt al sinds 2009 deze discipline en is maar wat tevreden om dit jaar een eerste algemene zege in een rit te behalen en daarnaast met de hoogste beker naar huis te mogen. Voorheen waren altijd ereplaatsen zijn ding, ook in de kampioenschappen.
Voor Veronique komt naast de VAS-titel ook nog eens de damestrofee in West-Vlaanderen mee naar Oostende. Voor haar is het trouwens het 3de jaar op rij dat zij deze trofee binnenhaalt. Ze is hier dan ook erg trots op.
De officiële prijsuitreiking voor de VAS-laureaten is voorzien op zaterdag 27 januari in domein De Vossenberg, waar zo’n 200 autosporttrofeeën uitgereikt worden over de diverse disciplines heen. De West-Vlaamse viering vindt plaats op zaterdag 6 januari in salons Saint Germain.
Toekomst

In 2018 hoopt het duo het succesverhaal verder te zetten. Het kampioenschap start al op 5 januari. “Wij hebben nu een VAS-titel, deze bevestigen en de West-Vlaamse 1ste plaats pakken in 2018 moet de uitdaging zijn”, geeft Filip nog mee. “Alleen als je naar je copiloot luistert !”, grapt Veronique