Pim Garvelink sluit Nederlands Kampioenschap net naast podium af

22 augustus 2017  

Afgelopen weekend kwam Pim Garvelink aan de start van de laatste ronde van het Nederlands Rallycross Kampioenschap op het Eurocircuit in Valkenswaard. De wedstrijd was verdeeld over twee dagen met op zaterdag de vrije trainingen en de eerste heat en vervolgens op de zondag de resterende heats en afsluitende finales.

Pim begon de zaterdag met een aantal aanpassingen aan de setup van zijn Suzuki Crosskart en die aanpassingen leken tijdens de vrije trainingen zijn vruchten af te werpen. Vlak voor de eerste heat begon het echter te regenen waardoor Pim besloot de aanpassingen weer terug te draaien. Tijdens de eerste heat leek hij op weg naar een eerste of tweede plaats in de heat totdat hij in de laatste ronde te vroeg instuurde, een muur raakte en een voorwiel van zijn Crosskart afbrak.

“Het was allemaal wat rommelig op zaterdag. Ik begon te twijfelen aan de nieuwe setup omdat ik daarmee nog niet had gereden in de regen. Daardoor besloot ik op het laatste moment alles terug te draaien. In die eerste heat stuurde ik gewoon te vroeg in waardoor ik de muur raakte. Erg jammer want ik had de snelste rondetijd van die heat op de klokken gereden,”  vertelt Pim Garvelink.

Op de zondag stonden de volgende heats op het programma en Pim begon de dag met een slechte start. Gedurende die heat wist Pim zich op te knokken naar de tweede plaats in zijn heat en een derde tijd algemeen.  De daaropvolgende heat verliep een stuk beter. Pim werd al in de eerste ronde gedwongen de jokerlap te rijden maar wist tijdens die heat daardoor het hele veld in te halen met een derde tijd algemeen als gevolg. Hij plaatste zich als zesde voor de semi-finales. Tijdens die semi-finale startte Pim naast zijn vader Dirk Garvelink vanaf de voorste rij en kwam hij, achter zijn vader, als derde door de eerste bocht. Na de eerste ronde wist Pim zijn vader in te halen en wist die tweede plek vast te houden waardoor hij zich voor de afsluitende finale wist te plaatsen.

In die finale verliep de start weer niet zoals gewenst en Pim kwam als vijfde door de eerste bocht. Hij ging vervolgens iets te vroeg naar binnen waardoor een andere deelnemer, zijn vader Dirk, hem niet meer kon ontwijken. Een zachte aanraking was het gevolg waardoor Pim met de neus van de Crosskart de verkeerde kant op kwam te staan en hij in de achtervolging moest. Hij reed een aantal snelle rondes, wist nog een aantal andere deelnemers in te halen en eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats algemeen. Bovendien reed hij tijdens die finale de snelste ronde van het gehele weekend bij de Crosskarts.

“De zondag verliep over het algemeen wel goed. Ik moet nog meer tijd en aandacht besteden aan de start want daar verlies ik nog wat teveel. Ik heb dit weekend goede tijden kunnen rijden en mezelf kunnen meten met de top van het Crosskart klassement. Daarnaast heb ik ook een aantal mooie duels met mijn vader uitgevochten die ik ook een aantal keer achter me heb weten te houden. Door dit resultaat ben ik opgeklommen naar de zesde plaats in het kampioenschap. Dat was ook het resultaat waarop ik op voorhand hoopte dus mijn weekend en het Nederlands kampioenschap is geslaagd,” sluit Pim Garvelink af.