Damien Knuiman blijft op titelkoers

25 september 2023  

Stirlings Racing Team rijder Damien Knuiman had op 24 september zijn een na laatste wedstrijd van het seizoen van het open Nederlands kampioenschap motorcross in Hummelo. Vorige week zondag werd de wedstrijd in Lelystad nog afgelast vanwege de aanhoudende slechte weersomstandigheden op die dag. Hierdoor werd het rijden onmogelijk.
Dit weekend viel er zaterdag wederom extreem veel regen in Hummelo maar de motorclub werkte met man en macht aan de baan om de wedstrijd door te kunnen laten gaan.


Tijdens de training in Hummelo kon Damien goed zijn ritme vinden op de baan. In het begin van de aansluitende tijdtraining kon hij een feilloze ronde rijden en de snelste tijd noteren. Bijna 2 seconden sneller als zijn directe concurrentie. Gedurende de resterende tijd van deze training kon niemand deze tijd meer verbeteren en kon Damien deze training als snelste rijder afsluiten en mocht hij als eerste een startplaats kiezen achter het starthek.


In de eerste manche was Damien goed weg en kon hij de wedstrijd als tweede rijder de eerste bocht insturen. In het begin van de wedstrijd zette Damien gelijk de aanval in en kon hij de koppositie in de eerste ronde veroveren. Zijn snelheid was goed en kon gestaag een voorsprong van ruim 12 seconden opbouwen. Helaas net voor het ingaan van de laatste ronde sloeg de pechduivel toe en weigerde zijn motor alle diensten, wat betekende een DNF en geen uitslag deze manche. Erg frustrerend en teleurstellend voor Damien en zijn team, want de overwinning lag voor het grijpen maar werd nu cadeau gedaan aan zijn concurrentie.


In de tweede manche was Damien iets minder goed weg als in de eerste manche en begon de wedstrijd op de derde positie, hij kon gelijk de aansluiting vinden bij de leiders in de wedstrijd en wist in de eerste ronde door te stoten naar een tweede positie. Gelijk werd de aanval ingezet op de leider in de wedstrijd. Helaas maakte deze een stuurfout en viel precies voor Damien zijn neus op de grond en Damien kon hem niet meer ontwijken. Samen lagen ze op de grond en konden beide rijders gelukkig zonder gevolgen hun weg vervolgen. Dit betekende dat Damien vanaf dit moment de leiding in de wedstrijd in handen nam en gestaag zijn voorsprong weer vergrootten. Het gehele team stond met de billen geknepen af te wachten tijdens de laatste rondes van de wedstrijd, Damien had hier geen benul van en sloot de manche oppermachtig af met een eerste positie.


In de dag uitslag haalde Damien een zeventiende positie in de totaaleindstand. Gelukkig had het geen consequenties voor zijn leidende positie in het Nederlands Kampioenschap. Je mag immers de twee slechtste resultaten van alle wedstrijden schrappen.

De volgende race is aankomend weekend in Lichtenvoorde op zaterdag 30 september en daar gaat hij zich nu op voorbereiden en hoopt hier zijn seizoen waardig af te kunnen sluiten.