MX Rookies goes France

10 maart 2022

Damien en Jeremy Knuiman hadden afgelopen weekend een FFM race in Loon-Plage Frankrijk.

Deze wedstrijd is de eerste wedstrijd die meetelt voor het Franse kampioenschap. Er werd voor deze wedstrijd gekozen, omdat het niveau goed is en om wedstrijdritme op te doen voor de komende wedstrijden.

Damien had op zaterdag een vrije training en een tijdtraining, zondag had hij de twee manches.

Damien ging de vrije training in en kon al gelijk zijn goede ritme vinden en zette een mooie 2e plek neer in zijn groep A. In de tijdtraining ging Damien zijn eerste ronde in en op de tweede springschans kwam een mederijder tot stilstand op het einde van deze tafelberg. Voordat de officials de vlag uit konden steken zat Damien al in de lucht en sprong hij deze bult. Damien kon hem niet meer ontwijken en sprong tegen hem aan en kwam hard ten val met deze rijder. Gelukkig geen blessure, maar wel lichte schade aan zijn motor. Door de val had Damien veel aan de motor krom staan, waardoor hij de pits in moest om alles weer recht te zetten. Damien kon moeilijk zijn ritme terug vinden en de baan werd elke ronde zwaarder. Daardoor kon Damien geen betere tijd neerzetten dan P7 in zijn groep.

Zondag had Damien 10 minuten de tijd om de baan te verkennen voor de start. Aansluitend ging de eerste manche van start. Damien had een goede start in de 1e manche. Hij kwam als 7e door de eerste bocht heen. Damien lag op een 5e plaats na enkele ronden, maar door een val verloor Damien wel 10 plaatsen. Damien kon moeilijk zijn ritme terug pakken en kwam uiteindelijk op een 11e plek over de finish.

De 2e manche had Damien een mindere start. Hij vertrok rond de 20e positie, maar kon gelijk veel plaatsen naar voren komen. Na vele mooie gevechten over en weer kwam Damien uiteindelijk uit op een keurige 9e plaats. Overall werd Damien 9e in deze wedstrijd.

Voor Jeremy stond er zaterdag niets op het programma, dan alleen zijn broer te begeleiden. Op zondagmorgen stond hij op met lichte griepverschijnselen, wat hem niet weerhield om toch van start te gaan. De vrije training verliep soepel en noteerde hij een 5e tijd. Tijdens de tweede (en tevens) tijdtraining viel het niet mee om een vrije ronde te krijgen, maar met uiteindelijk een nette 6e plaats in zijn groep kon hij tevreden zijn.

De eerste manche ging van start, maar deze werd een regelrechte ramp voor Jeremy. In de eerste bocht kwam hij in aanraking met andere rijders, met als gevolg een grote valpartij. Eenmaal opgekrabbeld was de gehele achterkant van zijn motor kapot en kon hij niet verder rijden. Dus een DNF!

Met de tweede manche verliep de start soepeler voor hem en vertrok hij in het middenveld rond P22. Hij zat gelijk lekker in zijn ritme en zat na enkele ronden al binnen de top 10 op de inmiddels loodzware baan. De 4e ronde kwam hij door op P6, maar een valpartij kostte hem veel plaatsen. Ook kon hij zijn ritme moeilijk terugvinden door deze valpartij en zijn opspelende griep. Een 11e plaats uiteindelijk in deze manche was dan ook het maximaal haalbare.

Beide mannen hebben ritme en snelheid opgedaan in deze wedstrijd en kijken uit naar aankomend weekend, waarbij op zondag 13 maart de eerste Dutch Masters of Motocross zal plaatsvinden in Arnhem.