BMA EN GRYAZIN DOMINEREN RALLY NOVA GORICA

24 september 2019  

Nikolay Gryazin en Yaroslav Fedorov (VW Polo R5) hebben de Rally Nova Gorica gewonnen, de vijfde en tevens belangrijkste wedstrijd van het Sloveens rallykampioenschap. Het Russische duo domineerde de wedstrijd van start tot finish en had bij aankomst 1:09.5 voorsprong op thuisrijder Boštjan Avbelj (Skoda Fabia R5). De derde plaats was weggelegd voor de Sloveen Rok Turk (Hyundai i20 R5).

BMA reisde eerder deze week af naar Slovenië om samen met de Rus Nikolay Gryazin deel te nemen aan de Rally Nova Gorica, de grootste en belangrijkste wedstrijd van het Sloveens kampioenschap. Na een succesvolle testsessie voelde Gryazin zich meteen comfortabel in de wagen. Gryazin drukte meteen zijn stempel op de wedstrijd en won op vrijdag vier van de vijf klassementsritten. Op het einde van de eerste wedstrijddag had hij een comfortabele voorsprong van 38.6 sec op thuisrijer Rok Turk.

Zaterdagochtend werd de eerste rit geannuleerd waarna Gryazin vier ritten op rij won en zijn voorsprong op zijn eerste achtervolger vergrootte tot meer dan één minuut. Uiteindelijk zou Gryazin met groot overwicht en met 1:09.5 voorsprong op Boštjan Avbelj deze wedstrijd winnen. Ook op het Sloveens asfalt stond er geen maat op de competitieve VW Polo R5 en de Rus Nikolay Gryazin.

“De samenwerking met Nikolay verliep uitstekend” blikt Bernard Munster tevreden terug. “Afgelopen maandag zijn we toegekomen in Slovenië waarna we dinsdag de ganse dag getest hebben. Gryazin is een jong en getalenteerd rijder die begin oktober 22 jaar wordt. Hij heeft zijn eigen team, waarmee hij volgende week deelneemt aan de rally van Wales, maar hij was zeer benieuwd naar de prestaties van de VW Polo R5. Vanaf de eerste meters tijdens de testen, tot en met de laatste klassementsrit was hij onder de indruk en zeer tevreden over het potentieel van de VW Polo R5. Dat blijkt ook uit het aantal klassementsritten die hij gewonnen heeft. Van de 12 gereden ritten won hij er 9. De rally Nova Gorica is een asfaltwedstrijd die op een technisch en heuvelachtig parcours gereden wordt, vergelijkbaar met de WK rally van Spanje eind oktober. Afsluiten doe ik met een woord van dank aan Lasse Gawor, een ingenieur van VW Motorsport waarmee we deze week hebben mogen samenwerken.”

Behalve de rally Nova Gorica was BMA dit weekend nog actief in Frankrijk in de rallye de Lorraine waar Bertrand Pierrat met een Porsche 997 GT3 aan de start kwam. Op zaterdag werden er 7 klassementsritten gereden. Na de eerste dag stond Bertrand Pierrat op een knappe vierde plaats algemeen en eerste GT. De top drie werd ingenomen door drie R5 wagens. Op zondag werden er nog eens vier klassementsritten gereden. Bertrand Pierrat eindigde met zijn BMA Porsche 997 GT3 uiteindelijk op het podium als derde. “Dit is werkelijk een sterke prestatie van Bertrand Pierrat die voor het eerst sinds de rally van Monte Carlo nog eens deelnam aan een wedstrijd” zegt Bernard Munster. “Vorig jaar heeft hij in Mettet voor het eerst met deze Porsche gereden, een wagen die wij toen voor hem gebouwd hebben. Als je na zo’n lange inactiviteit en zonder competitieritme zo sterk voor de dag komt in een deelnemersveld met 6 R5’s en 2 WRC’s dan kan ik alleen maar zeggen: uitstekend gedaan!”

In eigen land nam Vincent Prégardien met een Skoda Fabia R5 deel aan de 36e editie van het Critérium Jean-Louis Dumont. Prégardien eindigde daar als elfde.

Volgend weekend neemt BMA met vijf wagens deel aan de East Belgian Rally, de voorlaatste manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship. Meteen na afloop van die wedstrijd trekt het team met een nagelnieuwe VW Polo R5 in onverhard configuratie naar de rally van Wales. De Chileen Alberto Heller zal die wagen besturen. Het worden drukke maar vooral boeiende weken voor BMA.