Zesde plaats brengt Jaap van Lagen geen enkel punt

29 juli 2019  

Ede/Hockenheim, 29 juli 2019 – Een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden voor Jaap van Lagen tijdens de vijfde ronde van de Porsche Supercup op de Hockenheimring. De coureur uit Ede finishte als vijfde, maar werd als zesde gekwalificeerd nadat de race onder de rode vlag eindigde. Geen van de coureurs verdiende bovendien kampioenschapspunten omdat de race minder dan 50% van de race-afstand duurde.

Het racen ‘voor spek en bonen’ zorgde voor teleurstelling bij Jaap van Lagen. In de Porsche van Martinet by Almèras legde de routinier een prachtige wedstrijd op het asfalt. Tijdens ‘raceday’ vielen op het Duitse Grand Prix circuit de puzzelstukjes in elkaar, na een moeizame vrije training en kwalificatie.

Tijdens de vrije training werden Jaap en zijn teamgenoot geplaagd door onderstuur; wat betekent dat de Porsche in de bochten teveel wegglijdt over de voorwielen. “Ik moest te lang wachten totdat ik in de bocht gas kon geven, dus dan verlies je veel tijd.” Het team gooide voor de kwalificatie de afstelling om. Het gewenste effect bleef echter uit.

Met een rondje op 0,578 seconden van de pole position hield hij de schade nog beperkt door voor een ‘rally stijl’ te kiezen. “Door de achterzijde te laten uitbreken, dwing je de voorwielen in de goede richting. Met het nodige risico, want in mijn snelste ronde stapte de achterkant ineens flink weg. Ik ving ‘m op, maar het kostte zomaar 0,3 seconden.”

Samen met zijn engineer dokterde Jaap een nieuwe afstelling uit en dat bleek zondagmiddag een schot in de roos. In het startveld met 30 Porsches was de routinier al na twee ronden opgerukt van de 9enaar de 7eplaats. Toen een drietal coureurs elkaar raakten in de hairpin, reed Jaap om de problemen heen naar de vijfde plaats.

Kort na een safety car periode verslikten een aantal coureurs zich in plotselinge regen ter hoogte van bocht 2. “Ineens was het daar kletsnat. Ik moest ook even alle zeilen bijzetten, maar kwam door de bocht met voldoende marge.” Dit gold niet voor een aantal gentleman coureurs, die fors crashten.

Een tweede safety car situatie was een feit. Toen de regen verhevigde, besloot de wedstrijdleiding om de race met de rode vlag te beëindigen, aangezien alle Porsche op slicks rolden. Als einduitslag gold de laatste volledige ronde. “Pech, want daardoor werd ik als zesde geklasseerd in plaats van vijfde.”

Nog meer teleurstelling volgde nadat bleek dat minder dan de helft van de race-afstand was afgelegd. Jaap van Lagen: “In zo’n geval worden geen punten toegekend voor het kampioenschap. Echt balen. Mijn zesde plaats goed was voor tien punten. Met de wetenschap dat een aantal concurrenten waren uitgevallen, had ik een mooie sprong kunnen maken in de tussenstand.”

Volgende week krijgen Jaap van Lagen en zijn Porsche Supercup collega’s een nieuwe kans op de Hungaroring in Hongarije.  

Tussenstand Porsche Supercup na 5 rondes: 1. Julien Andlauer 67, 2. Michael Ammermuller 64, 3. Ayhancan Güven 50, 7. Jaap van Lagen 43