Damien Knuiman wint brons tijdens EK finale wedstrijd Loket (Tsjechië) EMX 65

26 juli 2018  

Damien heeft een topprestatie neergezet door met een vrij onbekende motor, waarmee hij slechts drie uur getraind heeft, derde te worden op één van Europa’s meest technische banen.

Na een matig voorseizoen hebben wij twee weken geleden besloten het roer resoluut om te gooien. Wij zijn van motormerk veranderd en die beslissing heeft zijn vruchten dan ook direct afgeworpen.

Afgelopen zaterdagmorgen stond er een vrije training van 15 minuten op het programma. De training verliep soepel en Damien kon hierin de snelste tijd realiseren.

Rond de klok van 13.00uur was de tijdtraining welke de definitieve startopstelling bepaalde. Damien ging goed van start en stond al gauw op pole position. Al snel werd deze tijd door de andere rijders verbeterd. Omdat deze training slechts 20 minuten duurde en de baan snel opdroogde, werd er een kleine pitstop gemaakt. Tijdens de laatste drie trainingsronden werd nog geprobeerd de tijd te verbeteren. Helaas kon Damien niet echt een vrije ronde creëren, wat resulteerde in een mooie tweede trainingstijd.

’s-Middags om 18.00uur stond de eerste manche op het programma. Damien kwam goed weg met de start en ging als zesde de eerste bocht in. Door deze bocht krap in te sturen veroverde hij gelijk de derde plaats. Dit was een super uitgangspositie om de manche mee te beginnen. Hij bouwde de race gelijkmatig op en veroverde na drie rondes de koppositie die hij niet meer uit handen gaf en daarmee een mooie voorsprong uitbouwde van acht seconden.

Zondagmorgen stond de tweede manche op het programma. De baan was compleet veranderd door de regenval van afgelopen nacht. Op deze gladde en natte baan had Damien een matige start. Vanaf plaats 10 maakte hij al snel een aantal plaatsen goed, maar op plaats 7 liggend werd er tegen een andere rijder aangebotst en viel hij helaas. Toen opnieuw vanaf plaats 16 terug gevochten naar uiteindelijk plaats 6 wat resulteerde in plaats 3 overall.

Een podiumresultaat waar hij uiteindelijk zeer tevreden mee was.

1e Brando Rispoli – Italië                    41 punten

2e Jakob Madsen – Denemarken       40 punten

3e Damien Knuiman – Nederland      40 punten

Damien heeft gestreden voor wat hij waard was en mist op een haar na de Europese titel. Ondanks alles toch voldaan en tevreden naar huis!

Het MX Team Knuiman wil graag iedereen bedanken voor alle hulp en ondersteuning tijdens de afgelopen weken.