IJzersterk optreden van MX Rookies

28 oktober 2021  

Afgelopen weekend stond voor het MX Rookie team de wedstrijd voor het Franse zandkampioenschap in Loon Plage Duinkerke Frankrijk op het programma.

Een andere wedstrijd zoals we normaal gewend zijn, namelijk een massastart en een race waarin Damien 1,5 uur moest rijden in de junior klasse, dit zijn rijders onder de 18 jaar op een 250cc 4-takt en 125cc 2-takt. Voor Jeremy stond er 2,5 uur wedstrijd op het programma met een ongelimiteerde cilinder inhoud. Jeremy reed hier op zijn eigen vertrouwde 250cc 4-takt.

Bij de junioren stonden er ruim 90 deelnemers aan de start, Damien had startnummer 70, dat betekende dat hij als één van de latere rijders zou moeten oprijden voor de start en dus een startpositie op rij 2.

Damien begon de wedstrijd goed en reed al gauw naar voren en wist veel plaatsen winst te boeken. Het rijden ging bij hem elke ronde steeds beter af. Toen na 50 minuten de pitstop kwam, waarin snel getankt werd en Damien zichzelf ook van drank kon voorzien en een nieuwe bril opzette, bleek dat dit een goede pitstop was. Na de eerstvolgende ronde zagen we dat Damien bijna niks aan plekken verloren had. Na ruim 1 uur gereden te hebben reed Damien op de 22e plaats in het gecombineerde veld en bleef hier een tijdje op rijden tot 20 minuten voor het eind van de race. Veel andere rijders moesten toen nog een tweede pitstop maken, iets wat voor Damien niet meer nodig was. Daarnaast kon hij nog steeds een goed tempo blijven rijden tegenover de andere rijders. Daardoor wist Damien in het laatste deel van de wedstrijd nog veel rijders in te halen, waardoor hij uiteindelijk nog op een 13 plaats wist te finishen totaal.

Van de 125cc klasse werd hij als 6e geklasseerd, een erg goede prestatie.

Bij de professionele klasse had Jeremy startnummer 233, maar moest helaas nog veel verder naar achter staan, want hij had startpositie 253 toegewezen gekregen. Dat betekende ook dat hij op die positie naar de start mocht. Helaas moest Jeremy bijna achteraan aansluiten op de achtste rij aan het starthek.

De eerste paar ronden van de wedstrijd waren een chaos. Weinig zicht door het opspattende zand, overal uitwijken voor gevallen rijders en alles behalve een ideale lijn rijden. Toch kon Jeremy een goed tempo vinden en maakte elke ronde veel plaatsen goed. Aansluitend kon Jeremy er nog een tandje bij doen en een hoger tempo gaan rijden, waarbij hij elke ronde meerdere plaatsen winst boekte. Bij de eerste pitstop reed Jeremy al na 50 minuten rond de 40e plaats. De pitstop ging erg goed en weer snel kon Jeremy verder. Hij bleef hoog tempo aanhouden en begon na 1,5 uur wedstrijd de top 20 al binnen te sluipen. De tweede pitstop ging ook weer heel goed, na benzine en een nieuwe bril kon Jeremy weer verder met nog 50 minuten te gaan. Hieruit bleek dat de pitstop strategie goed werkte, want er waren nog veel rijders die een derde pitstop gingen maken. Een derde pitstop was voor Jeremy niet nodig en kon hij nog steeds een hoog tempo behouden. Daardoor maakte hij elke ronde nog plaatsen goed en ging hij de laatste 10 minuten op een mooie 20e plaats in. Wiel aan wiel met nummer 19 ging hij de laatste ronde in die hij in zijn voordeel kon beslissen. Hier kwam hij als 19e over de finish na 2,5 uur wedstrijd. Volgens outsiders, een loodzware wedstrijd, want op deze baan was geen moment rust mogelijk. Hij was de eerste 250cc tussen de 450cc. Helaas was hier geen apart klassement voor. Wel was hij de zesde rijder onder de 21 jaar. Een topprestatie tussen de gevestigde toprijders in deze klasse, mede vanwege de startpositie achter in het veld.

Beide mannen hebben erg genoten en geven aan dat dit naar meer smaakt. Voor Jeremy staat a.s. zaterdag een Enduro wedstrijd in Harfsen op het programma en a.s. zondag zullen zij beiden in Meijel bij de MON in de MX2 Inters klasse van start gaan.