Nick Roelfsema pakt de Yamaha R3 bLU cRU Cup titel in Hockenheim

27 september 2021  

Nick Roelfsema mag zich de eerste kampioen in de Yamaha R3 bLU cRU Cup noemen. De 15-jarige coureur nam geen onnodige risico’s tijdens de seizoenfinale en stelde met een tweede en vierde plaats de titel veilig. Bryan Cohen scoorde de meest punten in Hockenheim. De Yamaha R3 bLU cRU Academy rijders kenden weinig geluk op het Duitse circuit.

Afgelopen weekend werd de finaleronde voor de Yamaha R3 bLU cRU Cup verreden in Hockenheim. Nick Roelfsema begon als lijstaanvoerder aan het evenement met een voorsprong van zestien punten op Bryan Cohen. De twee Nederlanders waren vooraf de grootste kanshebbers op de titel. Sven Wind was de snelste coureur na de eerste kwalificatie, maar zou in de tweede sessie één positie terugzakken. De 15-jarige Roelfsema leek weinig last van zijn spanning te hebben, want hij pakte de pole position in Hockenheim. Cohen verloor door een crash vrijdag belangrijke rijtijd en kwalificeerde zich als zesde voor de races.

In de eerste race deed Roelfsema goede zaken in de titelstrijd. De winst in een mooie kopgroep van vijf rijders ging naar de Duitser Rocco Sessler. Roelfsema finishte als tweede net voor Cohen. Wind maakt ook deel uit van de voorste groep en kwam als vijfde over de finish. Ruim daarachter werd Senna van den Hoven zevende en Ferre Fleerackers negende. Corine Brandshorst kwam als veertiende over de finish, terwijl Thijs Westenbrink ten val kwam.

Roelfsema begon aan de laatste race van het seizoen met een voorsprong van twintig punten op Cohen en hij stond vierentwintig punten voor Sessler, waardoor er nog drie rijders kans maakten op de titel. De omstandigheden waren lastig, want de baan was zondagmorgen hier en daar nog nat doordat er in de nacht regen was gevallen. Cohen en gastrijder Max Zachmann reden weg bij de rest. Zachmann won de race en Cohen pakte het volle puntentotaal. In de tweede groep kwam Roelfsema als vierde over de finish, wat voor hem ruim genoeg was om zich Yamaha R3 bLU cRU Cup kampioen te noemen. Cohen eindigde als tweede in het kampioenschap. Fleerackers werd achtste in de tweede race, terwijl Wind, Westenbrink en Brandhorst ten val kwamen.

Joey Litjens, coördinator Yamaha R3 bLU cRU Cup: “Wat een prachtig einde van een prachtig seizoen van de Yamaha R3 bLU cRU Cup! Het niveau is erg hoog en dat was in Hockenheim niet anders. De voorjaarstraining heeft voor ons echt het verschil gemaakt. De rijders hebben in die periode zoveel leermomenten gehad, die ze tijdens het seizoen telkens konden toepassen. Bryan heeft uitstekend gereden, maar Nick is de grote winnaar geworden. Ik vind zijn vastberadenheid prachtig om te zien. Erg trots om alle Yamaha R3 bLU cRU Cup rijders en op onze samenwerking: chapeau!”

Daarnaast kwamen Oliver Svendsen, Luuk de Ruiter, Mia Rusthen in actie voor de Yamaha R3 bLU cRU Academy tijdens de laatste races van het IDM Supersport 300 kampioenschap. Er was weinig geluk voor deze rijders tijdens de seizoensfinale. Svendsen was snel, maar was in de eerste race betrokken bij een crash waar hij niks aan kon doen. De Ruiter kon niet strijden om de punten. Rusthen begon moeizaam, maar sloot haar weekend wel met een goede race af.

Joey Litjens, coördinator Yamaha R3 bLU cRU Cup: “Het was geen makkelijk eerste seizoen voor de Yamaha R3 bLU cRU Academy. We hebben ook wel de nodige pech gehad, neem daarbij de crash van Oliver dit weekend als voorbeeld. Ik ben wel erg blij dat we dit nieuwe project zijn gestart en hier gaan we volgend jaar ook een vervolg aan geven. We zijn al volop bezig met de rijders line-up. De samenwerking met Ten Kate Racing Products en de crew is erg goed. We moeten alleen nog de puntjes op de i gaan zetten en dan weet ik zeker dat de Yamaha R3 bLU cRU Academy een mooie toekomst tegemoet zal gaan.”