EK debuut voor MX Rookies

1 juli 2021  

Op zaterdag 26 juni stond de eerste EK motorcross wedstrijd van het seizoen op de agenda in Engeland Matterley Basin.

Het was een hele organisatie en reis om in Engeland te komen en deel te nemen aan deze wedstrijd. Op zaterdag stond voor de Damien en Jeremy Knuiman een vrije training van 20 minuten en een tijdtraining van 25 minuten op het programma. De tijd in deze tijdtraining was bepalend of ze bij de beste 40 rijders zouden behoren die mee mochten doen met de wedstrijd welke twee manches van 25 minuten en twee ronden inhield.

In de vrije training konden de mannen aan de mooie spectaculaire en moeilijke baan alvast wennen. Hier konden ze de juiste lijnen bepalen om in de tijdtraining een goede tijd neer te zetten.

In de tijdtraining ging Damien lekker en kon hij zich kwalificeren op een 37e plaats. Bij Jeremy stonden circa 76 rijders aan de start en dus werd er in twee groepen getraind en de beste twintig rijders mochten meedoen aan de wedstrijd. Jeremy reed zijn tijden in het begin van deze training rond de 16e plaats. Echter, de baan droogde op en aan het eind van deze training zou de beste tijd tevoorschijn moeten komen. Helaas door mechanische problemen met zijn achterrem in de laatste twee ronden, kon hij deze plaats niet behouden en zakte hij terug naar een 22e plaats. Dat betekende dat hij niet gekwalificeerd was voor de wedstrijd.

In de eerste manche was Damien goed vanuit het hek weg, maar omdat hij een ongunstige startplaats had, werd hij naar de buitenbocht verdrongen en moest hij de meeste meters rijden. Op een 38e positie begon hij aan de race en vocht hij iedere ronde om zijn plek te verbeteren. Aan het einde van de wedstrijd resulteerde dit in de 29e plaats. In de tweede manche was zijn start een kopie van de eerste manche en begon hij wederom achteraan het veld aan een inhaalrace. Na circa 15 minuten werd de race stilgelegd door een rode vlag situatie en op dat moment reed Damien op een 31e plaats. Dit was ook de uitslag van de tweede manche.

Damien heeft veel geleerd en nieuwe ervaringen opgedaan en kijken we terug op een geslaagde eerste EK deelname in de 125cc klasse. Voor Jeremy was natuurlijk de teleurstelling groot dat hij zich niet kwalificeerde, maar ook voor hem geldt een ervaring rijker en we weten ook welke punten er nog verbeterd kunnen worden.

Zondag 27 juni reed Jeremy de eerste Cross Country wedstrijd in de internationale klasse in Markelo. Om 14.00u viel het startschot voor een twee uur aan één stuk durende wedstrijd. Circa 50 deelnemers gingen hier van start in warme omstandigheden dat, zo ook later bleek, de zwaarte van de wedstrijd bepaalde. Er werd gestart met een vliegende start op volgorde van rijnummer. Het nummer 444 was natuurlijk niet het meest gunstigste rijnummer en begon hij als 46e rijder aan de wedstrijd. Een geweldige inhaalrace. Met een pitstop voor benzine, drinken en een bril na circa een uur rijden, resulteerde dit in een mooie 7e plaats tussen de gevestigde Enduro rijders van Nederland en België.