Newgarden wint op Gateway, Van Kalmthout knap vierde

31 augustus 2020  

Josef Newgarden heeft zondag zijn tweede overwinning van het IndyCar-seizoen behaald. De regerend IndyCar-kampioen won de tweede race op Gateway, waar Rinus van Kalmthout met een vierde plaats zijn beste resultaat tot dusver behaalde in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1.

Een week na de befaamde Indianapolis 500 stond er dit weekend op de Worldwide Technology Raceway in Madison, Illinois alweer een dubbel raceweekend op het programma voor de IndyCar-coureurs. In de eerste race op zaterdag ging de overwinning naar Scott Dixon, die Takuma Sato nipt voor wist te blijven. Op zondag was het de Japanse Indy 500-winaar die vanaf pole-position mocht gaan jagen op de overwinning in de tweede race.

Raketstart voor Van Kalmthout

Sato leidde na een prima start het eerste deel van de race, die voor het overgrote deel zonder neutralisaties werd verreden. De wedstrijd liep daardoor vooral uit op een tactisch spelletje in de pits, dat in de 43e ronde werd afgetrapt door Rinus van Kalmthout. De Nederlander zocht als eerste de pits op vanaf de twaalfde plek, nadat hij door een absolute raketstart vanaf P18 al vroeg in de race zes plaatsen goed had weten te maken.

De vroege pitstop van Van kalmthout bleek een geweldige zet van het team van Ed Carpenter Racing. Op zijn verse banden wist de 19-jarige coureur uit Hoofddorp namelijk dermate veel terrein goed te maken dat hij na de eerste serie pitstops derde kwam te liggen. Patricio O’Ward had op dat moment de leiding overgenomen van Sato, die iets langer door besloot te rijden maar na de eerste pitstop eigenlijk geen moment meer in beeld was voor de strijd om de zege.

Penske beslist de race in de pits

O’Ward controleerde na de eerste serie pitstops vooraan het tempo, maar moest halverwege de race de leiding afstaan aan Will Power, die met een betere pitstop voor de McLaren van O’Ward wist te komen. Ook de tweede Penske van Josef Newgarden schoof een plekje op naar voren ten koste van Van Kalmthout, waardoor de Nederlander terugzakte naar de vierde plek.

De strijd om de zege werd uiteindelijk beslist in de allerlaatste serie pitstops. Opnieuw bleken de monteurs van Penske het snelste met hun bandenwissels, waardoor Newgarden in de pits wist af te rekenen met O’Ward. Het bezorgde hem uiteindelijk de leiding van de race, aangezien Power en Van Kalmthout in het verkeer kostbare seconden verloren.

Sato in de muur

Na zijn inhaalactie in de pits kon Newgarden vooraan rustig het tempo controleren. De regerend IndyCar-kampioen kon de resterende 50 rondjes rustig uitrijden en was uiteindelijk vier ronden voor het einde al zeker van de zege: Takuma Sato zorgde door een touché met de muur namelijk voor de enige neutralisatie van de race, waarna de race niet meer hervat zou worden. Newgarden was daarmee zeker van zijn tweede zege van het seizoen, voor O’Ward en de tweede Penske van Power.

Beste resultaat voor Van Kalmthout

Rinus van Kalmthout eindigde de race die hij als achttiende gestart was dankzij zijn goede start en uitmuntende strategie op een fraaie vierde plaats. De coureur van Ed Carpenter Racing behaalde daarmee zijn beste resultaat tot dusver in zijn debuutseizoen in de IndyCar Series.

Scott Dixon kwam achter Van Kalmthout als vijfde aan de finish en blijft daarmee comfortabel de leider in het kampioenschap: de Nieuw-Zeelander vertrekt uit Illinois met 96 punten voorsprong op Newgarden

Pos. Coureur Nat. Team Verschil
1. Josef Newgarden USA Team Penske 1u32m15.243s
2. Patricio O’Ward MEX Arrow McLaren SP +1.435s
3. Will Power AUS Team Penske +3.358s
4. Rinus van Kalmthout NED Ed Carpenter Racing +4.436s
5. Scott Dixon NZE Chip Ganassi Racing +6.217s
6. Colton Herta USA Andretti Autosport +9.689s
7. Felix Rosenqvist ZWE Chip Ganassi Racing +9.919s
8. Conor Daly USA Carlin +10.813s
9. Takuma Sato JAP Rahal Letterman Lanigan +15.674s
10. Santino Ferrucci USA Dale Coyne Raicng +16.656s
11. Ryan Hunter-Reay USA Andretti Autosport +18.858s
12. Alex Palou SPA Dale Coyne Racing +20.077s
13. Jack Harvey GBR Meyer Shank Racing +20.989s
14. Alexander Rossi USA Andretti Autosport +1 Ronde
15. Marco Andretti USA Andretti Autosport +1 Ronde
16. Simon Pagenaud FRA Team Penske +1 Ronde
17. Oliver Askew USA Arrow McLaren SP +1 Ronde
18. Charlie Kimball USA A.J. Foyt Enterprises +1 Ronde
19. Tony Kanaan BRA A.J. Foyt Enterprises +1 Ronde
20. Graham Rahal USA Rahal Letterman Lanigan +2 Ronden
21. Ed Carpenter USA Ed Carpenter Racing +3 Ronden
22. Zach Veach USA Andretti Autosport +4 Ronden
23. Marcus Ericsson ZWE Chip Ganassi Racing +10 Ronden