Toparis kan pole position niet omzetten in een zege op Hockenheim

30 september 2019  

Tom Toparis scoorde zijn eerste pole position in het IDM op Hockenheim. De Australiër vocht in beide races voor de winst, maar beloonde zichzelf vanwege twee crashes niet. Tijdens de seizoensfinale liet Brad Jones een goede indruk achter tijdens zijn debuut voor Benro Racing.

Tom Toparis maakte indruk met een sterk optreden in de British Supersport klasse op Assen. Deze lijn wilde Australiër graag doortrekken tijdens de IDM seizoensfinale op de Hockenheimring. Naast Toparis mocht Benro Racing de Brit Brad Jones verwelkomen in de box als vervanger van de geblesseerde Guus Boes. Jones is een toprijder in de British Supersport klasse, waarin hij op een tweede plaats staat in het kampioenschap.

Tijdens de eerste trainingsdag was het volledig nat. Wel wisten Toparis en Jones de dag sterk af te sluiten met respectievelijk een eerste en derde tijd in de tweede vrije training. In de kwalificaties was het droog. Toparis wist met een zeer snelle tijd zijn eerste pole position van het seizoen te pakken. Jones had maar weinig rijtijd op een droge baan om de Hockenheimring onder de knie te krijgen. De jonge Brit deed het dan ook keurig door zich als achtste te kwalificeren voor de wedstrijden.

Toparis had een uitstekende de start in de eerste race en wist samen met Marc Buchner weg te rijden bij de rest van het veld. Helaas kwam in de derde ronde een einde aan zijn veel belovende wedstrijd, toen hij in de eerste bocht ten val kwam. Brad Jones reed een sterke race en maakte deel uit van een spannende strijd om de tweede plaats. Jones finishte als zesde tijdens zijn debuutrace voor Benro Racing.

In de tweede manche zaten beide coureurs in de kopgroep toen de race vanwege een crash werd afgebroken. Voor de herstart was het gaan regenen en in deze tricky omstandigheden was Toparis ijzersterk. De 19-jarige coureur reed de hele race aan de leiding, maar beloonde zichzelf niet met een overwinning. In de laatste ronde kwam Toparis ten val. De Yamaha-coureur pakte zijn motor nog wel weer op en finishte als achtste met een kapotte clip-on. Jones haalde de finish niet. De Brit crashte na een duel om de laatste podiumplaats.

Tom Toparis: ‘We begonnen het weekend zo goed. We stonden zowel op het droge als natte bovenaan op de tijdlijst. We hadden een sterke start in Race 1 vanaf pole. Ik maakte een kleine fout in de eerste bocht en verloor daarbij de achterkant. Voor de herstart van Race 2 begon het te regenen. We hadden nog maar net de kans om te wisselen naar regenbanden. Ik reed de hele race aan de leiding, maar het eindigde heel dramatisch. Ik ben enorm teleurgesteld, want ik had zo graag het geweldige seizoen met Benro Racing afgesloten met een overwinning.’

Brad Jones: ‘Overall is het een mooi, maar ook uitdagend weekend geweest. De samenwerking met het team was super en zij hebben mij erg goed geholpen om deze nieuwe baan onder de knie te krijgen. In de eerste race hebben we een goede snelheid laten zien en gestreden voor het podium. Het was erg jammer van mijn crash in Race 2 op de natte baan. Ik voelde mij erg welkom bij het team en ik wil hen dan ook bedanken voor deze geweldige kans!’