Sasha de Vits Yamaha R3 Cup kampioen 2019

29 september 2019  

Hij was in het kampioenschap al bijna niet meer in te halen maar na een tweede plaats in de eerste race in het Duitse Hockenheim verzekerde Sasha de Vits zich van de titel in de Yamaha R3 Cup. Gastrijder Max Stauffer won de eerste race terwijl de tweede race een prooi was voor Niek van den Broek.

De laatste twee van het zestien races tellende Yamaha R3 Cup seizoen werden verreden in het Duitse Hockenheim. In de eerste helft van het kampioenschap was het De Vits die de toon zette, maar Thom Molenaar liet zich in de tweede helft steeds vaker voorin zien en wist zelfs de leiding in de tussenstand over te nemen. Niek van den Broek bleef door constant te presteren ook een gevaarlijke kandidaat voor de titel. Tijdens de voorlaatste wedstrijd bij de British Superbikes in Assen leken de kansen op de titel verkeken voor Molenaar na een crash in beide races. De Vits nam de kop in de tussenstand weer over en met 32 punten voorsprong op Molenaar en Van den Broek en nog maar 50 punten te vergeven reisde hij af naar het laatste evenement in Hockenheim.

Kwalificaties

De vrije trainingen werden in de regen verreden en daarbij was De Vits al direct snel. Ook bij de eerste kwalificatie was de baan nog nat en zette hij de snelste tijd op de klokken. Pas in de tweede kwalificatie werd er op een droge baan gereden en was het snel schakelen voor de coureurs. Niek van den Broek deed dat het beste met een rondetijd die meer dan een halve seconde sneller was dan die van De Vits. Oliver Svendsen zette de derde tijd neer voor Molenaar, Eddie de Boer, de Australische gastrijder Stauffer en Sven Doornenbal.

Race 1

Van den Broek, De Vits en Stauffer waren goed weg bij de start en sloegen direct een gat op de achtervolgers. Van den Broek zette alles op alles bij een poging om in de beginfase weg te rijden van De Vits maar wilde daarbij net iets te veel en kwam hard ten val. Molenaar wist het gat naar de Vits en Stauffer dicht te rijden en nam Svendsen daarbij mee in zijn achterwiel. Er ontstond een kopgroep van vier man waarbij de verrassend sterk rijdende Stauffer in de eindfase de beste papieren leek te hebben. Molenaar positioneerde zich in de voorlaatste ronde nog achter Stauffer maar kon een aanval van De Vits niet afslaan. De overwinning ging dan ook naar Stauffer voor De Vits en Molenaar. Svendsen zag een fraaie vierde plaats voor zijn neus verdwijnen toen hij in de laatste ronde ten val kwam. Op afstand van Molenaar werd De Boer vierde. Daarachter wist de zeer sterk rijdende Xavier van Duffelen op de finishlijn nog net Sven Doornenbal voor te blijven en vijfde te worden. Twan Smits werd zevende voor Birgit Scheffer en Luuk de Ruiter.

Stauffer krijgt als gastrijder geen punten en daardoor gingen er 25 punten naar De Vits, die daarmee zichzelf al verzekerde van het kampioenschap.

Race 2

In de middag werd de tweede race verreden. Er was hard gewerkt om de motoren van Svendsen en Van den Broek op tijd gereed te hebben. Dat lukte en Van den Broek was bij de start direct goed weg. Hij kreeg De Vits mee in zijn wiel en het tweetal zou de hele race bij elkaar blijven. Er werd voortdurend stuivertje gewisseld maar het was Van den Broek die als eerste het laatste rechte stuk opkwam en de overwinning greep. Op afstand volgden Molenaar en Svendsen. De Deen was in de laatste ronde dichtbij een podiumplaats toen Molenaar nog even naast de baan kwam. Molenaar herstelde zich op tijd en stelde de derde plaats veilig. Kort daarachter wist De Boer vijfde te worden door nog net Van Duffelen achter zich te houden, die opnieuw een sterke race reed. Stauffer wist zijn goede vorm van de eerste race niet vast te houden en eindige als zevende voor Doornenbal. Smits kwam ten val en ondanks dat hij zijn machine weer aan de praat wist te krijgen zat een goede klassering er voor hem niet meer in.

De kampioenstitel van de Yamaha R3 Cup gaat naar de Belgische Sasha de Vits. Hij reed een sterk seizoen en pakte de titel in een bekeken race. ‘Ik heb niet al te veel risico genomen in de eerste race, tweede achter Stauffer was prima, zeker omdat hij toch niet meedeed voor de punten. Uiteraard ben ik blij met het kampioenschap en kijk ik tevreden terug op het Yamaha R3 Cup seizoen. De bijzonder goede sfeer die er in deze klasse heerst maakt de overwinning alleen maar mooier!’

De jonge Deen Svendsen greep in de eerste race net naast het podium. ‘In de laatste ronde verloor ik de achterkant en kwam ten val. Dat gaf wel wat frustraties want ik wilde mijn stijgende lijn doorzetten. De tweede race voelde de motor beter aan en ik had een geweldig gevecht met Thom. De vierde plaats vlak achter hem voelde als een podiumplaats. Ik ben mijn team, Joey Litjens en iedereen die me volgt in Denemarken dankbaar voor hun vertrouwen in me. Ik heb veel geleerd en kijk er nu al naar uit om volgend jaar nog sterker aan de start te verschijnen!’

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens kijkt tevreden terug op het seizoen. ‘Er werd dit seizoen erg hard gereden, niet alleen op Assen maar op alle circuits. De coureurs laten daarbij volwassen rijgedrag zien en zijn serieus bezig met de afstelling van de motor. Op de baan in hard maar eerlijk gevecht en naast de baan een bijzonder goede omgang met elkaar. Mijn target is dan ook zeker gehaald.’

Uitslagen:

Race 1:

1 Max Stauffer

2 Sasha de Vits

3 Thom Molenaar

Race 2:

1 Niek van den Broek

2 Sasha de Vits

3 Thom Molenaar

Eindstand Yamaha R3 Cup 2019:

1 Sasha de Vits

2 Thom Molenaar

3 Niek van den Broek