Snelle Anja van Loon wordt geremd door probleempjes

28 april 2023  

Net als tijdens de vijfde etappe, opent Anja van Loon erg snel. Daarna beginnen er verschillende kleine probleempjes die tijd kosten. Zo valt de communicatie even uit, wordt er lang gezocht naar een waypoint en zijn er kleine motorissues. Desondanks weet Van Loon wel de finish te behalen en biedt het begin van de proef vertrouwen.

“Het ging zo goed in het eerste stuk,” vertelt Anja. “We hebben echt veel andere deelnemers ingehaald. Toen ging de Peltor stuk en hadden we even geen communicatie. Daarna moesten we zoeken naar een waypoint net als veel anderen en was het best chaotisch. Aan het einde waren er nog een paar kleine motorproblemen. Het team gaat kijken waar het aan ligt. Het is echt jammer dat we de snelle opening niet om kunnen zetten in de etappezege, want het had erin gezeten. Hopelijk lukt dat nog tijdens de laatste twee etappes.”

De zesde etappe werd ingekort tot 160 kilometer vanwege de aanhoudende hitte en de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. “Het is echt bizar wat er de afgelopen dagen is gebeurd,” vertelt Erik van Loon. “Als eerste was daar de zware crash met Patrice Garrouste en Laurent Lichtleuchter waarbij Laurent overleed. Ik ken hem al sinds mijn eerste Dakar, dus dat was wel even schrikken. Daar kwam het overlijden van Bram van der Wouden gisteren nog bij, die slachtoffer werd van de hitte. Anja en ik wensen de nabestaanden heel erg veel sterkte, het hakt er wel echt in bij ons.”

Morgen staat de zevende en voorlaatste etappe op het programma. Deze gaat van M’Hamid naar Merzouga en gaat over 325 kilometer. De proef opent erg snel met parallelle pistes met veel stenen en gaat verder over zanderige tracks. Later volgen er ook nog een aantal duinpartijen.