Igor Bouwens wint vijfde etappe van de Morocco Desert Challenge

27 april 2023  

Bingo! Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom wonnen donderdag de vijfde rit in de Morocco Desert Challenge. In de duinen langs de Algerijnse grens kon niemand hun Iveco T-Way volgen. In het algemene klassement moeten ze nu alleen Vick Versteijnen laten voorgaan.

De ene dag is de andere niet in de woestijn. Woensdag had Igor Bouwens nog een offday met anderhalf uur tijdverlies. Maar dinsdag reed hij steengoed, met de beste chrono van de dag als bewijs. De etappe ging van Foum Zguid naar M’hamid, parallel met de Algerijnse grens over pistes van de oude Parijs-Dakar. 335 kilometer door de verzengende hitte, die er wellicht te veel aan was voor leider Janus van Kasteren. De recentste Dakarwinnaar moest al na veertig kilometer opgeven, wellicht door transmissieproblemen.

“Toen we aankwamen in het bivak zagen we geen enkele vrachtwagen staan. Toen begon het door te dringen dat we de etappe hadden gewonnen”, doet Ulrich Boerboom het verhaal. “We hebben een heel goede rit gereden. Vooral in de sectie met 30 kilometer duinen ging het heel vlot. De navigatie is hier heel moeilijk, met veel splitsingen en punten waar je je makkelijk kan vergissen. Janus reed woensdag nog een heel stuk verkeerd. Bij ons ging ook dat heel goed. Maar Syndiely is daar heel goed in, dat is natuurlijk niets nieuws.”

Met de ritzege en het uitvallen van Janus van Kasteren komen Igor en co op de tweede plaats terecht, op 1u25’ van Versteijnen in een Iveco Powerstar, gebouwd door De Rooy. Ulrich: “Jammer van onze offday van woensdag. We hebben toen potvast gezeten boven een duin. We hebben een uur zand moeten scheppen en bij temperaturen van boven de 40 graden is dat moordend. Zelfs het zand is verschrikkelijk warm. Uiteindelijk zijn we los getrokken door Paul Verheyden. Daarna hebben we een half uur stilgestaan om een piloot met uitdrogingsverschijnselen te helpen, hebben we twee buggy’s losgetrokken en een motard drank gegeven.”

Er resten nog drie etappes in de MDC, met vrijdag een lus van 343 kilometer met start en aankomst in M’hamid. Ulrich: “Versteijnen remonteren wordt moeilijk, maar er kan nog van alles gebeuren.”