Rijdersfout kost tijd in proloog bij Erik van Loon, Anja probleemloos naar de finish

31 december 2022  

p de korte proloog van de 45e Dakar Rally gaan Erik van Loon en Sébastien Delaunay er eens goed voor zitten. Het doel is om in de top tien te finishen om daarmee de startpositie voor de eerste etappe te mogen kiezen. Erik van Loon is echter iets te gretig en maakt een kleine rijdersfout waardoor de Toyota Hilux rolt, de schade aan de auto is nihil, maar Van Loon verliest ruim zes minuten. Anja van Loon en Dmytro Tsyro openen de Dakar rustig en rijden probleemloos naar de finish.

“Het is de eerste rijdersfout in ruim 2 jaar tijd,” zegt Erik. “Heel erg zuur dat we net dat foutje maken in de proloog, waar iedere seconde telt. Ik verwacht dat we morgen achter de toppers mogen starten, dus wat dat betreft valt het mee. Hopelijk is dit de enige fout die ik maak deze rally, het kan nu alleen maar beter gaan. De auto heeft enkel wat cosmetische schade en ik moet even langs fysio, verder is er niets aan de hand. Op naar morgen!”

De eerste officiële Dakar-kilometers van Anja van Loon zijn een feit. “Het is echt een droom die uitkomt. Dmytro en ik zijn gewoon rustig van start gegaan, want op een proloog valt eigenlijk niks te winnen. Het was een goede warming up, we zijn klaar voor de start van morgen. Nog even een rustige middag en dan gaat het bijna echt beginnen.”

De eerste etappe is een lus rondom het Sea Camp van 368 kilometer. Met daarin zanderige tracks afgewisseld met secties met stenen en gravel. De etappe sluit af met de eerste duinen van de Dakar Rally. De eerste auto start om 10:05 uur (8:05 uur Nederlandse tijd) en wordt rond 13:59 uur (11:59 uur Nederlandse tijd) aan de finish verwacht