MX Rookies sterk in Hossegor

12 december 2022

Afgelopen weekend hadden Jeremy en Damien Knuiman de vierde wedstrijd van het Franse zandkampioenschap in Hossegor op de planning staan. De wedstrijd van Damien vond plaats op zaterdag en duurde 1,5 uur. De wedstrijd van Jeremy was afgelopen zondag en duurde 2,5 uur. Ditmaal langs het strand van Hossegor heen en via de kunstmatig aangelegde crossbaan weer terug. Een rondje van tussen de 6 en 7 minuten. Op beide dagen droog weer en een licht zonnetje met een temperatuur van tussen de 0 en 5 graden.

Damien mocht als 24e oprijden naar het startveld i.v.m. zijn pech de afgelopen twee wedstrijden.

Met de start kwam Damien goed weg, maar door het lange rechte stuk met de start kwam hij vermogen te kort bij de 250cc rijders. Damien kwam wel als tweede door de bocht van de 125cc rijders. Na veel gevechten om de leiding en met een snelle pitstop heeft Damien toch uiteindelijk na een uur wedstrijd de leiding kunnen overnemen. Gestaag kon hij iedere ronde een paar seconden uitlopen op de tweede rijder. In de allerlaatste ronde van de wedstrijd heeft hij alsnog een tweede pitstop gemaakt voor een paar liter benzine, omdat het team (wegens het uitvallen tijdens de vorige wedstrijd) niet het risico wilde nemen op herhaling. Bij het uitrijden van de pitstraat bleek hij nog 16 seconden over te hebben en heeft hij toen de wedstrijd goed en verstandig uitgereden op de 1e plek.

Na dit resultaat staat Damien nu op de 7e plek van het 125cc kampioenschap en als 12e van de scratch de 125cc en 250cc samen.

Op zondagmorgen was het erg koud met een temperatuur rond de 0 graden. Na een goede warming-up en kou beschermende kleding aangedaan hebbende had Jeremy er al veel zin in. Hij mocht als zevende rijder een plaatsje uitzoeken achter het starthek. Het duurde even voordat de ruim 400 rijders aan het strand plaats genomen hadden. Het starthek viel exact om 12.5uur met een lang recht stuk van 1,5 km voor de boeg. Jeremy had een redelijke start rond plek 20 en wist na de eerste ronde al door te komen op een 15e plaats. Jeremy had gelijk vanaf het begin een goed tempo en reed zichzelf goed naar voren. Zijn eerste pitstop na 50 minuten ging uitstekend, want voor de pitstop kwam hij als 13e door en hierna als 10e rijder. Gestaag wist hij nog enkele plekken winst te boeken, waarbij hij op een 8e plaats kwam te rijden. Ook de tweede pitstop na 1u40min wedstrijdtijd verliep goed en wist hij de 8e plaats te behouden. In de laatste 50 minuten van de wedstrijd wist hij ook nog de 7e positie over te nemen. De 2,5 uur durende wedstrijd was een slijtageslag voor mens en machine. Na erg lang op deze positie gereden te hebben wist Jeremy uiteindelijk nog twee plaatsen goed te maken en in de allerlaatste ronde van de wedstrijd op een 5e plaats over de finish te komen.

Erg blij met dit resultaat in zo’n sterk Internationaal deelnemersveld. Achteraf bleek nog dat Jeremy een plek naar voren is gezet vanwege een strafpenalty van een andere rijder, waardoor hij als 4e is geëindigd in de einduitslag van deze prachtige wedstrijd op het strand van Hossegor. In de tussenstand na vier wedstrijden neemt hij een keurige vijfde plaats in.

Dit was de laatste wedstrijd van dit jaar en zullen de jongens een korte rijpauze inlassen om in het nieuwe jaar weer fris aan de start te kunnen staan, want over 5 weken zal de volgende wedstrijd van het Franse strand kampioenschap op de planning staan in Grayan, Grup TT