Tweede tijd voor Erik van Loon in moeilijke eerste etappe, Anja maakt kennis met de duinen van Dubai

2 december 2022  

Tijdens de eerste etappe van de Dubai International Baja grijpen Erik van Loon en Sébastien Delaunay net naast de winst. Dit komt doordat zij bij een collega zijn gebleven omdat het leek dat er problemen waren, desondanks in Erik van Loon blij met de tweede tijd. Gedurende de etappe voelt Anja van Loon zich niet lekker en moet overgeven, zij komt wel aan de finish en behaalt de vijfde tijd met haar nieuwe navigator Dmytro Tsyro.

“We hebben heel netjes gereden, geen fouten gemaakt dus het ging zoals het hoort,” zegt Erik van Loon. “Onze Toyota rijdt nu met de Dakar settings voor de motor, dus we hebben iets minder power. Halverwege de proef kwamen we achter Al-Rajhi terecht en hij leek een probleem te hebben met zijn auto. Dus we zijn bij hem in de buurt gebleven voor het geval er hulp nodig was. Hij reed bijna vast waardoor ik hard moest remmen en daardoor rijden we vast en hebben we een minuut of 6 verloren. Aan de finish bleek dat hij wat ziekjes was geworden door het surfen in de duinen. Er had dus meer in gezeten, maar we gaan er morgen gewoon voor. De auto loopt goed, Sébastien was weer foutloos, dus ik ben tevreden!”

“Ik voelde me niet lekker,” vertelt Anja. “Ik ben blijkbaar niet de enige en het schijnt niet zo vreemd te zijn in deze duinen. Je surft echt letterlijk van de ene naar de andere duin. Maar een pilletje tegen de misselijkheid doet wonderen. Uiteindelijk zijn we zonder al teveel problemen naar de finish gereden. Het was ook de eerste proef met Dmytro en het ging heel erg goed. Ik ben blij dat hij naast me zit, hij heeft me goed gecoacht.” Erik is trots op de finish van Anja: “Het was echt een hele moeilijke proef. Dus ik ben er heel trots op dat ze aan de finish is. Ze lijkt echt klaar voor de Dakar Rally!”

De tweede etappe is gelijk aan de etappe van vandaag, maar dan in omgekeerde volgorde. “Het is dan altijd afwachten hoe het erbij ligt en of je last hebt van de sporen. De proef voelt dan sowieso heel anders aan,” aldus Erik