MX Rookies sterk tijdens Frans Zandkampioenschap Courses Sur Sable

28 november 2022  

Afgelopen weekend vond de derde ronde van het Franse Zandkampioenschap in het Zuid Franse Saint-léger-de-Balson plaats. Damien en Jeremy Knuiman waren gebrand om hun resultaat van vorige week ruimschoots te verbeteren. Helaas kreeg Damien wederom te maken met de pechduivel, maar Jeremy vocht zich terug ruim in de top 10. Het weer in Zuid Frankrijk was de gehele voorafgaande week vooral erg nat. Gelukkig was het vanaf vrijdagmiddag tot en met zondagavond droog en lag de baan er ondanks alles uitstekend bij.

Damien mocht als 6e aanrijden naar het startveld toe, maar in het afgesloten park Fermé wilde zijn motor niet gelijk aanstarten. Toch kon hij als 13e een plaatsje aan het hek vinden.  Hij kwam goed weg en kwam als 7e door de eerste bocht heen, als tweede rijder van de 125cc. De eerste ronden had Damien moeite om de rijders in te halen die voor hem reden (250cc 4-takt machines). Uiteindelijk had Damien een perfect ritme en een hele goede snelheid te pakken. Damien haalde enkele rijders in en liep erg veel in op de kopman van de 125cc klasse en lag hij op een 3e plaats overall. De laatste ronde voor de pitstop viel Damien aan het einde van deze ronde helaas stil zonder benzine. Onverklaarbaar; binnen 45 minuten wedstrijd (de helft) waar de pitstop plaats zou moeten vinden. We hebben nog geprobeerd illegaal in het bos bij te tanken, maar dit werd helaas gezien door de organisatie en werd Damien uit de wedstrijd gehaald. Een grote teleurstelling voor Damien en zijn team.

Om half twee viel de start voor het hoofdprogramma, de 2,5 uurs race voor de Inters. Jeremy kwam redelijk weg met de start, maar alleen was er in de eerste bocht een grote valpartij die Jeremy niet kon ontwijken en hier zijn weg er tussendoor moest vinden. De eerste twee ronden van de wedstrijd (vanaf plaats 40) was Jeremy te gretig, waarbij hij twee grote fouten maakten en hierbij ook twee keer ten val kwam. Daarna kon Jeremy goed zijn ritme pakken en wist hij elke ronde steeds meer plaatsen winst te boeken. De pitstoppen van Jeremy verliepen vlekkeloos. Hij verloor hiermee zelfs niets, maar wist daarmee nog meer plaatsen winst te boeken. In het laatste uur van de wedstrijd naderde hij de top 10. Deze wedstrijd wordt in het laatste uur van de wedstrijd vaak nog beslist door technische mankementen en vermoeidheid. Van deze twee factoren had Jeremy geen last en in de laatste paar ronden wist Jeremy zelfs plek 7 nog te veroveren. Heel netjes wist hij deze wedstrijd te finishen op deze plaats, wat een top prestatie is voor Jeremy. Een terechte revanche op vorige week. Jeremy staat nu 7e in de tussenstand van de Courses Sur Sable.

Over twee weken is de volgende race in het Franse Hossegor, waarbij Jeremy en Damien zich nu beiden gaan voorbereiden om de stijgende lijn voort te zetten.

 

Foto      PEIO 46