Sterk optreden MX Rookies in eerste wedstrijd van Frans zandkampioenschap CFS

4 november 2022  

Afgelopen zondag hadden de MX Rookies de strandrace in het Franse Loon Plage op de planning staan.

Voorafgaand aan deze wedstrijd was het weekend ervoor de strandrace in Vlissingen die beide mannen als voorbereiding reden op deze eerste wedstrijd van het Franse zandkampioenschap. (In serie van zes wedstrijden verdeeld over november, december, januari en februari 2023). Damien won hier de 125cc klasse en Jeremy deed het erg goed voor de eerste keer op de 450cc machine en werd 5e in deze klasse.

De wedstrijd van Damien in de juniorklasse (bestaande uit 250cc 4-takt en 125cc 2-takt, apart geklasseerd) waaraan Damien deelnam, duurde anderhalf uur met één verplichte pitstop. Hij had startnummer 46 toegewezen gekregen en mocht als 40e aanrijden naar de startpositie. Hij kon met wat duw- en trekwerk nog mooi een plekje vinden op de eerste rij aan de binnenkant van het startveld. Bij de start (deze keer met een startlint) reden deelnemers door het lint heen, waardoor Damien iets minder goed weg was dan de deelnemers die eerder aanreden.

De eerste paar ronden kon Damien veel plaatsen goed maken en werkte zich gestaag naar voren in het veld Na enkele ronden kon Damien de leiding overnemen in de 125cc klasse en reed een hele tijd op deze positie. Helaas kwam Damien ten val in de ronde waarin hij ook zijn pitstop had. Dit kostte veel tijd, waardoor hij de leiding moest afstaan. Hij reed een goede wedstrijd, maar kon geen aanval meer inzetten voor de eerste plaats. Na anderhalf uur wedstrijd is hij op een goede 2e plaats geëindigd. In de scratch (overall) met de 250cc klasse samen eindigde hij op een 4e plaats.

Jeremy was zondag om klokslag 13:30 aan de beurt. Zijn wedstrijd duurde 2,5 uur met twee verplichte tanktops. Vanwege zijn hoge toegewezen startnummer 278 betekende dit automatisch een slechte startplaats.

Ook Jeremy kon met veel duw- en trekwerk op de tweede startrij plaatsnemen voor de start. Na een matige start kon hij in de eerste ronden al snel naar voren rijden en wist hij op plaats 35 door te komen. Het eerste uur van de wedstrijd maakte Jeremy heel veel plaatsen goed en wist hij na de eerste pitstop op een 15e plaats door te komen. De pitstops verliepen feilloos door het goede teamwork van het team en hoefde Jeremy geen tijd te verliezen, maar wist hierdoor alleen maar tijd te winnen. Jeremy hield elke ronde constant tempo en wist zich heel goed tussen alle achterblijvers door te rijden, waarbij Jeremy al door kwam op een 12e plaats. Hij wist weer tijd te winnen met de tweede pitstop die na ca. 100 minuten van de race uitgevoerd werd. Daarna werd de baan alsmaar zwaarder en zwaarder, maar dat is waar Jeremy van houdt en wist hij zelfs na twee uur wedstrijd op een 9e plaats te komen rijden. In de laatste twee ronden kwam de man met de hamer en had Jeremy veel moeite met het inhalen van de achterblijvers, waardoor het tempo omlaag ging. Daarnaast kwam hij daardoor ook nog eens ten val en moest hierdoor een plaatsje toegeven. Gelukkig wist Jeremy op een 10e plaats over de finish te komen na een zwaar bevochten 2,5 uur. Trots op zijn resultaat tussen de Europese toprijders in deze competitie.

Voor de volgende wedstrijd die over twee weken plaats zal vinden zijn de mannen zich aan het voorbereiden. Gelukkig mogen ze dan ‘op stand’ van de competitie een startplaats uitzoeken. Dit betekent voor Damien P4 en voor Jeremy P10.  Een goed vooruitzicht, maar met de Franse organisatie weet je het maar nooit.

Deze wedstrijd is in het zuidwesten van Frankrijk in het plaatsje Magescq, op het Bud-Racing Training Camp.